Slezská univerzita zve na konferenci zaměřenou na média a dějiny

čtvrtek 13. října 2016 15:08 Autor: Marek Cetkovský

2016 10 media a dejinyÚstav středoevropských studií Fakulty veřejných politik Slezské univerzity připravuje první z připravovaného cyklu konferencí s názvem Média a dějiny. Akce je určená především učitelům dějepisu či základů společenských věd a studentům, přístupná však bude i pro veřejnost. Proběhne v Opavě ve dnech 9. a 10. listopadu 2016.

Množství a frekvence mediálních interpretací historických témat formou dokumentárních filmů, televizních pořadů, audiovizuálních prezentací na sociálních sítích, studijních materiálů pro školy různých typů, ale i rádoby „čtivě“ podávaných informací o historických osobnostech či událostech v nejrůznějších přílohách celostátních deníků aj. v současné době neustále roste. Připravovaný cyklus konferencí s názvem „Média a dějiny“ usiluje o posouzení výše uvedených skutečností a poskytnutí prostoru k široké diskusi tvůrců (producentů, scenáristů, režisérů, historiků) i představitelů cílových skupin (učitelů dějepisu, studentů, veřejnosti) k dané problematice.

Program první konference nabídne přednášky, prezentace, debaty i projekce. „Na téma Historie v médiích – objektivní, či falešný obraz dějin? bude třeba hovořit Jiří Pernes, Jiří Kocián a Rudolf Žáček. O současné ruské propagandě pohovoří Jiří Strachota. K tvorbě výukových dokumentů a jejich využití ve výuce dějepisu pohovoří Petr Šimíček z PANTu. O spolupráci historiků a filmařů bude zase hovořit historik Mečislav Borák s šéfdramaturgyní České televize Lenkou Polákovou. Nabídneme i ukázkové hodiny, které povedou Milan Hes a Viliam Kratochvíl,“ popisuje členka organizačního týmu a doktorandka Ústavu středoevropských studií Monika Horsáková, která se již několik let věnuje tvorbě výukových dokumentů pro portál Moderní dějiny.cz.

Přihlášku na konferenci najdete ZDE

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015