Co takhle povečeřet s oskarovým režisérm Jiřím Menzlem?

pátek 6. ledna 2017 11:22

Mgr. Alexandr Burda, zástupce vedoucí Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě, sestavil degustační menu pro velký večer věnovaný českému režisérovi Jiřímu Menzelovi.

2017 01 menzelVELKÉ KARLOVICE - Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích v minulosti přivítal řadu významných hostů. Během 28. ledna 2017 jej v rámci tzv. Oscarového večera navštíví i Jiří Menzel se svou manželkou. Má k tomu pádný důvod. Od premiéry jeho nejslavnějšího filmu Ostře sledované vlaky, jenž si vysloužil také Oscara, uplynulo padesát. Sám Menzel navíc v únoru oslaví už devětasedmdesáté narozeniny. Velkokarlovický hotel tak oslovil uznávaného odborníka na gastronomii, etiketu a stolování Alexandra Burdu z Opavy, aby pomohl celý večer připravit. I když Menzelovy filmy dobře znal už z minulosti, řadu z nich znovu zhlédl. Díky tomu ještě lépe dokázal zvolit pokrmy vhodné pro velký večer ve valašském hotelu. „Velice zajímavé je, že Jiří Menzel žádný velký vztah k jídlu nemá, jeho filmy se přitom kolem jídla často točí. Často v souvislosti s jídlem padají také zajímavé hlášky. Památný je například výrok Milana Lasicy ze snímku Obsluhoval jsem anglického krále: V lidském těle se nachází tolik vody, že by to stačilo k uvaření deseti litrů dršťkové polévky,“ uvedl Alexandr Burda.

Více informací o akci

I když se v narážce na Menzelovy filmy nabízí řešení notoricky známého dilematu z myslivecké hostiny snímku Slavnosti sněženek, tedy jestli si dopřát kančí kýtu se šípkovou nebo se zelím, odborníci ve Velkých Karlovicích si s tím hlavu příliš lámat nemuseli. „Zvolila se šípková omáčka. Důvod je prostý, zelí je velice výrazné a málo s čím se dá v menu nakombinovat,“ vysvětloval pedagog Slezské univerzity a jedním dechem dodal: „Šlo nám o jistou autenticitu jídel známých z filmů. Zároveň je potřeba říct, že většinou nejde o složité recepty. Jiří Menzel ve svých snímcích volil jednoduchá jídla. Snažili jsme se však také o exotiku. Opět narážím na Obsluhoval jsem anglického krále. Jedna pasáž se tam točí okolo habešského císaře, proto se bude podávat antilopa na habešský způsob.“ Další podrobnosti z připravovaného jídelníčku však Alexandr Burda nechtěl zveřejňovat. Jedná se totiž o překvapení pro návštěvníky. V tuto chvíli ještě zůstává k dispozici několik posledních míst. Opavského odborníka čeká také výklad o zvoleném menu a jídle ve spojení s Menzelovými filmy. S legendárním režisérem přitom doposud ještě nemluvil. „Zatím jsme nebyli v kontaktu. Společně se setkáme až tam,“ mínil závěrem.

TEXT: Petr Dušek/Deník

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015