Pronikli Vikingové v 10.–11. století až na Moravu?

středa 8. listopadu 2017 7:00 Autor: Martin Kůs

OPAVA - Pronikli Vikingové v 10.–11. století až na Moravu? Tak to je otázka, ne kterou vám odpoví přednáška Archeologického ústavu AV ČR Brno, v.v.i., kterou si můžete vyslechnout 10. listopadu 2017 od 18 hodin na Ústavu archeologie Slezské univerzity v Opavě (budova Masarykova tř. 37, Opava, přednáška proběhne v místnosti M8).

V rámci cyklu Týden vědy a techniky zde budou hovořit doc. PhDr. Pavel Kouřil, CSc., a Mgr. Jana Gryc.

Sporé důkazy o vztazích Moravy se severním vikingským prostředím máme doloženy již z období Velké Moravy, kdy se po tzv. Jantarové stezce prostřednictvím kupců dostávaly do středu Evropy produkty tamních dílen, zvláště jantar. Poslední výzkumy nížinného hradiska v Opavě-Kylešovicích však odhalují dlouhodobější přítomnost Seveřanů na našem území po zániku mojmírovské Moravy. Jaké archeologické doklady zanechali Vikingové (či lépe řečeno Varjagové) na našem území, se dozvíte při přednášce.

Týden vědy a techniky Akademie věd ČR je největší vědecký festival v České republice, který zahrnuje přednášky, výstavy, dny otevřených dveří, dokumentární filmy, workshopy, vědecké kavárny a mnohé další aktivity napříč celou republikou i všemi vědeckými obory.
Festival je určen jak studentům středních škol, pro které připravujeme především přednášky a exkurze v dopoledních hodinách, tak široké veřejnosti, na kterou cílí program v odpoledních a večerních časech.

www.tydenvedy.cz
www.arub.cz   

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015