K patnáctileté spolupráci Slezské a Opolské univerzity přispěly i kontakty jejich společenskovědních pracovišť

úterý 7. ledna 2014 8:36

Foto reproOpolská univerzita, která si letos připomene dvě desetiletí své existence, je Slezské univerzitě velmi blízká. Patří k jejím nejpřednějším zahraničním partnerům; vždyť dohodu o spolupráci obě instituce uzavřely už v dubnu 1997. Před 15 lety pak byla v jejím duchu podepsána jiná dohoda, která svedla k tvůrčí spolupráci ústavy společenských věd v Opavě a v Opolí. Z ní se při kontaktech mezi nástupci těchto odborných pracovišť vychází dodnes.

Zahraniční cesta tehdejšího děkana Filozoficko-přírodovědecké fakulty doc. PhDr. Zdeňka Jiráska, CSc., a představitelů Ústavu společenských věd doc. PhDr. Anny Václavíkové, CSc., a jeho vedoucího PhDr. Bohumila Koukoly, CSc., kterou do Opolí podnikli 14. ledna 1999, má ve světle později dosažených výsledků historický význam. „Byly jí položeny základy pro budoucí spolupráci, stanoveny její zásady a obě strany si navzájem vyměnily nabídky témat společného výzkumu. Jim, obecně řečeno, dominoval zájem o povznesení středoevropských studií ve Slezsku,“ potvrdil s odstupem času doc. Bohumil Koukola.

Od přijaté deklarace se záhy přešlo ke konkrétním krokům, jejichž prvním výrazem se stala konference Opolské a opavské Slezsko ve směru evropských standardů (Ślask Opolski i Opawski w kierunku standardów europejskich), kterou v listopadu 1999 hostil Instytut Nauk Społecznych Uniwersytetu Opolskiego. Sborník z ní, v souladu s přijatou dohodou, vydala Slezská univerzita v Opavě (ISBN 80-7248-055-3).

Dvoudenní odborné jednání prokázalo takovou šíři tematického vymezení, že se všichni jeho účastníci shodli nejen na pokračování konference v dalších letech, ale také na užším zacílení v podobě konkrétněji formulovaných podtitulů konference. Tak se hned její druhý ročník v Opavě v listopadu 2000 uskutečnil pod hlavičkou „Překonávání bariér“ a vedle stěžejního setkání vědeckopedagogických pracovníků přinesl i debatu českých a polských studentů na jejich vlastním fóru. „Potvrdilo, že zatímco starší generace zřejmě bariéry vidí, my mladí je překonávat nemusíme, protože jsme mezi sebou žádné nenalezli,“ uvedli po skončení fóra zúčastnění studenti oboru Veřejná správa a regionální politika František Budín, Leoš Kyša a Kateřina Ťuková.

Konference pak každoročně pokračovaly a střídavě se konaly na polském a českém území. Po vstupu obou zemí do Evropské unie na jaře 2004 monitorovaly regiony a integrační procesy, postsocialistickou zátěž a unijní reálie, jakož i problémy prvních let členství se zřetelem na společenské proměny. Např. opavské jednání s naposledy uvedenou tematikou se v listopadu 2006 odehrávalo nejen v plénu, ale též ve třech sekcích zaměřených na občanskou společnost, samosprávu a regionální politiku, dále na sociální politiku a zaměstnanost a konečně na sociologické a psychologické reflexe společenského vývoje. O jeho program se postarala vystoupení odborných pracovníků Ústavu veřejné správy a regionální politiky (ÚVSRP) a už dvou pracovišť Opolské univerzity, a to Ústavu politologie a Ústavu filozofie a sociologie.

Na dnešní Fakultě veřejných politik tedy celou spolupráci s Opolskou univerzitou pamatují doc. A. Václavíková, vedoucí ÚVSRP, a doc. B. Koukola z Ústavu pedagogických a psychologických věd, na polské straně stál u jejího zrodu tehdejší vedoucí Instytutu Nauk Społecznych prof. dr hab. Bartłomiej Kozera zabývající se obecnou filozofií a dějinami filozofie. Jedno z jeho vždy promyšlených a precizně formulovaných vystoupení k závažným společenským tématům ostatně ozdobilo také dosud poslední konferenci ÚVSRP Habitus seniorů a stěžejní témata aktivního stáří, jež se k desetiletí trvání tohoto pracoviště vzniklého transformací původního Ústavu společenských věd sešla na počátku června loňského roku.

Potřebu, ba dokonce nutnost ještě užší spolupráce s Opolskou univerzitou, která za deset let zaznamenala netušený rozmach, si plně uvědomujeme i v širších souvislostech. Doložili by to jistě třeba účastníci vzpomínkové slavnosti, při níž byla v červnu 2012 v univerzitním areálu hornoslezské metropole odhalena pamětní deska Václavu Havlovi, v jejímž programu vystoupil i Komorní pěvecký sbor Slezské univerzity. Termín vzájemnosti se při té příležitosti stal tím nejfrekventovanějším a načrtnuté kontury partnerství obou institucí jsou zárukou, že takovým zůstane.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015