Široká veřejnost se rozloučila s prof. Milanem Jelínkem, prvním polistopadovým rektorem Masarykovy univerzity

úterý 11. února 2014 9:22

Foto: Ivan AugustinZa účasti nejvyšších představitelů akademické obce Masarykovy univerzity, hostů z dalších vysokých škol a široké veřejnosti se v Brně 7. února konalo poslední rozloučení s prof. Milanem Jelínkem. Zúčastnil se ho též rektor Slezské univerzity (SU) prof. Rudolf Žáček. Jelínkova památka zůstane i v Opavě a v Karviné uchována, vždyť stál u zrodu SU.

V září 1990 se totiž jako první polistopadový rektor Masarykovy univerzity zasadil o to, aby členové jejího akademického senátu změnili původní nepříznivé rozhodnutí ve vztahu ke vzniku dvou nových fakult - Filozofické v Opavě a Obchodně podnikatelské v Karviné, z nichž byla o rok později konstituována Slezská univerzita v Opavě. Ani poté, kdy z postu rektora Masarykovy univerzity odešel (1992), neztratil o vysokoškolské dění v Opavě zájem. Naopak, rozhodl se jeho rozvoji jak svou vysokou odbornou erudicí, tak neocenitelnými zkušenostmi aktivně přispíval. Jako uznávaný lingvista jezdil vyučovat na Ústav bohemistiky a knihovnictví Filozoficko-přírodovědecké fakulty a v jeho prostředí vychoval řadu těch, kdo na něj s láskou vzpomínají.

„Mám-li krátce zavzpomínat, mohu jen potvrdit, že jeho přínos opavské bohemistice vyvěral z přesvědčení, že je jí v tomto regionu potřeba. Proto zde nejen na poloviční úvazek vyučoval stylistiku a další předměty, ale zasedal také v komisích státních závěrečných zkoušek, v komisích pro výběrová řízení, ve vědeckých radách univerzity i fakulty a byl oporou při náročných jednáních o akreditaci. Bereme ho tedy i s odstupem let, jež od jeho opavského působení uplynula, jako člověka „našeho“, jako příznivce a spolupracovníka, který byl vždy připraven k radě, k pomoci a k povzbuzení, a vzdáváme mu za fundamentální podíl na budování bohemistiky v Opavě upřímný dík,“ uvedl někdejší dlouholetý vedoucí Ústavu bohemistiky a knihovnictví Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě doc. Jiří Urbanec.

Vystoupení prof. Jiřího Zlatušky na smutečním obřadu přinášíme zde.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015