V pořadí pátým nositelem Zlaté medaile Slezské univerzity se před patnácti lety stal Theodor Berchem

úterý 20. května 2014 12:00

Foto: archiv SUOPAVA - Partnerství Slezské univerzity (SU) s Julius-Maximilians-Universität Würzburg (JMUW) se datuje od května 1997, kdy byla podepsána dohoda o vzájemné spolupráci obou institucí. Po navázání kontaktů s polskými  univerzitami v Katovicích, ve Vratislavi a v Opolí a Technickou univerzitou v Drážďanech se pozornost SU obrátila právě k Würzburku.

Už zasazení podpisu dohody o spolupráci do rámce slavnosti k 415. výročí znovuzaložení JMUW, jejíž kořeny sahají až k roku 1402, svědčilo o tom, že jí německá strana přikládá velký význam. Strategii zahraničních vztahů v prvních letech existence SU vedenou snahou ukotvit mladou instituci ve středoevropském prostoru pak po získání polských a německých partnerů demonstrovaly nově utvořené vazby na univerzity na Slovensku a v Maďarsku.

Etapu konstituování platformy pro úzkou spolupráci s JMUW s odbornými pracovišti zvláště Filozoficko-přírodovědecké fakulty SU završila historická oficiální návštěva představitelů naší univerzity ve Würzburku v květnu 1999. Deklarovala již nastolené a další otevřené možnosti spolupráce v oblasti historických věd, ve výuce a výzkumu německého jazyka, jež později vyústily ve spolupráci při realizaci doktorského studia oboru Korpusová lingvistika se zaměřením na konkrétní jazykovou skupinu (angličtina, němčina), a při rozvoji oboru Tvůrčí fotografie, jemuž nabídla atraktivní prezentaci v německy mluvících zemích.

První nositelé Zlaté medaile Slezské univerzity

Dr. Peter Niesner,
velvyslanec Rakouské republiky v ČR,
říjen 1998;
Prof. RNDr. Martin Černohorský, CSc.,
emeritní rektor Slezské univerzity v Opavě,
říjen 1998;
Ing. Jiří Hanzelka,
cestovatel,
únor 1999;
Ing. Miroslav Zikmund,
cestovatel,
únor 1999;
Prof. Dr. Teodor Berchem,
rektor Julius-Maximilians-Universität Würzburg,
květen 1999

Nezůstalo jen u toho. JMUW působila jako katalyzátor kontaktů SU s dalšími partnery, z nichž předně zasluhuje zmínku Nadace Hermanna Niermanna se sídlem v Düsseldorfu. Její zásluhou získala Opava už na podzim 1997 Německou knihovnu. Nezapomenutelnými se pro řadu studentů-germanistů staly exkurze do Haus Schlesien Königswinter. Tak v listopadu 1997 při exkurzi zaměřené k problematice česko-německých vztahů navštívili germanisté ze SU nejen české velvyslanectví v Bonnu, ale i jednání Spolkového sněmu a při hlasování viděli ministerského předsedu Helmuta Kohla či ministra zahraničí Klause Kinkela.

Když tedy v aule Neubaukirche předal 11. května 1999 prorektor doc. PhDr. Jiří Urbanec, CSc., prof. dr. Theodoru Berchemovi, rektorovi JMUW, za jeho osobní iniciativy a podporu započaté spolupráce Zlatou medaili SU, dostalo se toto vysoké ocenění podruhé do té části světa, jemuž vládne němčina. Stalo se výrazem ocenění čilých pracovních kontaktů prof. PhDr. Zdeňka Masaříka, DrSc., a prof. dr. Norberta Richarda Wolfa, čestného doktora SU, který v Opavě dosud hostuje, a prezentovalo řadu příležitostí k oboustranným výměnám v řadě oborů, byť byl tehdy poměr posluchačů obou univerzit nesouměřitelný.

Prof. T. Berchem pak v aule JMUW zahájil výstavu diplomových prací studentů Institutu tvůrčí fotografie (ITF), instalovanou tu jeho tajemníkem Vojtěchem Bartkem. Pro vysokou četnost pozdějších jiných vystoupení ITF prakticky po celé Evropě není tato prezentace příliš často citována, o to víc zasluhuje pozornost zmínka o tom, že v Neubaukirche uvedla JMUW po rekonstrukci kostela v aulu třeba dílo S. Dalího, P. Picassa či M. Chagalla. „Je radostné, milí Opavané, vnímat vaši výstavu v tak vybrané společnosti a jsme hrdi na to, že po Barceloně, Londýně a Chicagu, kde byla část těchto fotografií prezentována, je nyní k vidění ve Würzburku,“ uvedl prof. T. Berchem a volbu umění jako prostředníka partnerství dvou univerzit, dvou zemí a dvou národů označil za smysluplný a plodný způsob jeho symboliky. „Umění zprostředkovává nevyslovitelné,“ citoval v závěru myšlenku, jíž mj. celosvětovému duchovnímu pokladu přispěl J. W. Goethe.

V čase, kdy prof. T. Berchem Zlatou medaili SU přebíral, byl nejen vedoucím představitelem JMUW, ale rovněž předním činitelem německého vysokého školství a držitelem čestných doktorátů řady světových univerzit. Měl již za sebou funkční období na postu předsedy konference rektorů Spolkové republiky Německo a v době, kterou těmito řádky připomínáme, předsedal agilní Německé akademické výměnné službě (Deutscher Akademischer Austausch Dienst, DAAD). Též v pořadí pátá udělená Zlatá medaile SU se tak nepochybně ocitla v nad jiné povolaných rukou.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015