Z absolventa karvinské fakulty jejím proděkanem. Doc. Michal Tvrdoň si zvykl nečekat a v usilování nepolevovat.

úterý 22. dubna 2014 13:59

Foto: Ivan AugustinKARVINÁ - Od počátku roku 2012 je na Obchodně podnikatelské fakultě (OPF) zodpovědný za resort vědy a výzkumu. Na akademickou půdu se Michal Tvrdoň vrátil po třech letech, kdy na ní ukončil bakalářské a navazující magisterské studium oboru Evropská integrace (2003). „Můj druhý karvinský čas od 1. září 2006 není tak dlouhý, a přesto letí,“ říká.

Jako gymnazista v Hranicích na Moravě si k vysokoškolskému studiu podal přihlášek víc a OPF Slezské univerzity se jednou z nich stala poté, kdy se o ní dozvěděl z Učitelských novin. „Vždy mě lákalo cestování, a tak když jsem v Karviné obor, který k němu už svým názvem přímo vybízel, našel, nebylo proč váhat. Navíc tu figuroval jako na jedné z prvních univerzit, jež ho nabízely,“ ohlíží se, aby vysvětlil svou vyhraněnou vazbu na studium oboru Evropská integrace (dnes Evropská unie). O definitivní volbě OPF však rozhodly ještě jiné skutečnosti. „Zapůsobila na mě jak budova fakulty, tak její Velký sál, kde jsme se podrobili přijímacím testům. Pamatuji, že mě oslovilo i jejich v té době netradiční zpracování, stejně jako to, že dozor nad námi vykonávali mladí lidé. A nezapírám, jak příjemná byla možnost občerstvit se po nich v bufetu hned naproti,“ líčí M. Tvrdoň své první dojmy z Karviné.

Foto: archiv Michala TvrdoněV průběhu navazujícího magisterského studia využil programu Work and Travel a na rok si odskočil do zámoří, aby tam pracoval, poznával, zdokonaloval se v jazyce a cestoval. Nejen po USA. „Projeli jsme prakticky celou Střední Ameriku z Mexika až po Kostariku, pracovali v Coloradu ve společnosti lidí ze všech koutů světa, třeba ze Senegalu,“ přibližuje M. Tvrdoň a je si vědom, jaké vybavení pro další život mu tato zkušenost poskytla. Proto si ihned po zisku inženýrského titulu (jeho diplomovou práci na téma Postavení Evropské unie ve světové ekonomice vedl doc. Ing. Pavel Nezval, Ph.D.) umínil, že ji dál rozhojní a odjel na tři čtvrtiny roku trvající pobyt do irského Dublinu. Po návratu do ČR pracoval několik měsíců ve Státním zemědělském intervenčním fondu.

„Tady jsem si ale uvědomil, že úředníkem bych zůstat nechtěl. Přece jen jde o jistý stereotyp, a to bez ohledu na to, zda jím jste v Bruselu, v Praze, či na kterémkoliv magistrátu,“ potvrzuje M. Tvrdoň spolu s tím, že v něm dozrávala chuť pokusit se o uplatnění v akademické sféře. Proto se od podzimu 2004 přihlásil k doktorskému studiu oboru Hospodářská politika na Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity. Během něj si na tři měsíce zopakoval pobyt v USA a znovu navštívil i dobře známá místa. „Přijali mě bez jakýchkoliv problémů, šéfka hotelu, kde jsem pracoval už dříve, se totiž nezměnila, takže žádné reference potřebné nebyly, a také kamarád ze Senegalu v něm zůstal,“ usmívá se M. Tvrdoň a naznačuje, že na jeho cestě se blížil dosud rozhodující rok 2006.

„To mě oslovila OPF, a tak jsem po navázání kontaktu a prověření možností prezenční formu doktorského studia vyměnil za formu kombinovanou a z Brna se přemístil do Karviné. Od té doby je mým domovským pracovištěm zdejší katedra ekonomie,“ konstatuje. V roce 2007 si za jméno připsal titul Ph.D., ovšem za studiem tím tečku neudělal. „Při odborných diskusích jsem viděl, jak zajímavé mohou být pohledy na ekonomickou problematiku očima právníků a politologů. Na Univerzitě Palackého jsem si tedy našel obor Politologie se zaměřením na evropské právo a doslova ho proletěl,“ osvětluje M. Tvrdoň další magisterské studium.

Částečně pobyt v zahraničí, částečně jeho schopnost předvídat mu napověděly, že je nezbytné se v Karviné zapojit i do vědecké a výzkumné činnosti. „Začal jsem spolupracovat s Vysokou školou báňskou - Technickou univerzitou Ostrava (VŠB-TUO) a účast na řešení tříletého grantu Grantové agentury ČR a výstup z něj se mi podařilo nasměrovat tak, aby v budoucnu mohl posloužit jako základ habilitační práce. Navíc jsem v Ostravě celý semestr vyučoval Evropské právo, a navázal tak další cenné kontakty,“ míří M. Tvrdoň k zatím poslednímu významnému kroku v podobě zahájení a zdárnému ukončení habilitačního řízení. Habilitační přednáškou na téma krátkodobých a dlouhodobých aspektů vývoje českého trhu práce se před členy Vědecké rady Ekonomické fakulty VŠB-TUO prezentoval 13. listopadu loňského roku a k 1. lednu toho letošního byl jmenován docentem.

„Nejraději se zabývám analýzou dat a hledáním vazeb v rámci trhu práce, ve chvílích volna, jichž není mnoho, protože dost času zabere výkon funkce a s ním spojená administrativa, sportuji. V zimě jsou to lyže, v létě vše kolem vody,“ odhaluje své zájmy úspěšný vědecko-pedagogický pracovník OPF. Jako proděkan a člen panelu Grantové agentury ČR si cení nárůstu RIV bodů celé karvinské univerzitní součásti a vylepšení obsahu a postavení časopisu Acta academica karviniensia ve směru k mezinárodním databázím. „Poslání oddělení vědy a výzkumu vidím především ve sdílení informací, v organizaci workshopů, jež by daly příštím řešitelům praktický návod, jak projekty psát, aby měly šanci být k řešení přijaty, v zapojení studentů do řešitelských týmů a v neposlední řadě v mezinárodní spolupráci řešitelů, která je dnes jednoznačně akcentovaným trendem,“ shrnuje své poznatky a zkušenosti z tohoto postu doc. Mgr. Ing. M. Tvrdoň, Ph.D., a sám je připraven ve svém přímém a tolik efektivním „tahu na branku“ vytrvat.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015