První velký dárek k blížící se svatbě si Pavla Vodová dala sama. Nedávno úspěšně ukončila habilitační řízení.

středa 30. dubna 2014 8:32

Foto: Ivan AugustinKARVINÁ - Mimořádný profesní úspěch v těchto týdnech těší Ing. Pavlu Vodovou, Ph.D., z katedry financí Obchodně podnikatelské fakulty. Po vedoucím pracoviště prof. Ing. Danielu Stavárkovi, Ph.D., se tu brzy stane, měřeno vědeckou hodností, druhou nejvyšší. „Hlava se mi z toho ale určitě nezatočí,“ usmívá se nad tím, že jméno brzy ozdobí titulem docent.

Před Vědeckou radou Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně pronesla 10. dubna, také za přítomnosti dvou jejích externích členů ze Slezské univerzity v Opavě, prorektora doc. RNDr. Františka Koliby, CSc., a již citovaného prof. D. Stavárka, proděkana Obchodně podnikatelské fakulty (OPF) v Karviné, habilitační přednášku na téma „Výzvy pro bankovní regulaci a dohled po finanční krizi“. „Výklad vzbudil diskusi, možná větší, než jsem čekala,“ dělí se o své dojmy ze závěru habilitačního řízení, pro něž předložila práci „Riziko likvidity bank ve Visegrádských zemích“. „Když jsem se však po ukončení neveřejné části jednání vracela do zasedací místnosti, viděla jsem na tvářích úsměvy. Všechno ze mě spadlo a od té chvíle prožívám jen pocity úlevy,“ netají P. Vodová při bilancování období od června 2013, kdy bylo její habilitační řízení zahájeno.

Repro: archiv SU„Ráda bych poděkovala jak prof. Stavárkovi, tak prof. PhDr. RNDr. Stanislavu Poloučkovi, CSc., někdejšímu děkanovi naší fakulty a též vedoucímu katedry financí,“ nezapomíná dodat, když se ohlíží za dosavadní cestou, kterou od roku 1997 spojila s OPF. Do Karviné přišla jako absolventka Obchodní akademie v Chrudimi, druhé nejstarší školy tohoto typu v českých zemích (založena 1882; její impozantní budova postavená o 11 let později slouží pro původní potřeby dodnes), z Hlinska, pro pětileté magisterské studium si už zcela uvědoměle vybrala obor Bankovnictví a její diplomku vedla Ing. Michaela Roubíčková, Ph.D. „Pro karvinskou fakultu jsem se sice rozhodla především na základě reference, ale poměrně záhy jsem sama poznala, jaké nezanedbatelné výhody tu studium přináší. Tehdy šlo o malou školu umožňující individuální přístup, a podobné platilo rovněž o oboru Bankovnictví,“ vrací se P. Vodová k počátkům své vysokoškolské dráhy, která jí už od studentských let zachutnala.

Bezprostředně po magisterském absolutoriu se na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě Ostrava (VŠB-TUO) vrhla na studium doktorské. Jen obor na její Ekonomické fakultě byl trochu jiný. „Od bankovnictví jsem za vedení školitele prof. Poloučka přešla k financím a začala se věnovat problematice úvěrového trhu,“ prozrazuje. Nejen tento přechod stál nakonec za skutečností, že pro získání titulu Ph.D. využila celou dobu, jakou jí škola ve smyslu litery zákona mohla dát k dispozici. „Končila jsem v roce 2009,“ potvrzuje. Stejný rok nese i její první monografie „Modelování trhu úvěrů v České republice“, již OPF vydala v ediční řadě Studia oeconomica. Pro ni využila rovněž 11 svých studií zveřejněných již dříve v titulech Univerzity T. Bati ve Zlíně, Ҫanakkale Onsekiz Mart Univerzity, OPF, European Economics and Finance Society, VŠB-TUO a Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity.

Zatím nejdále ji její disciplína přivedla v červenci 2013, a to až na indonéský ostrov Bali. Přesto se nejlépe cítí buď doma na Vysočině, nebo, taky už doma, v Karviné. Loňský rok, v němž ukončila řešení tříletého postdoktorského grantu Grantové agentury ČR a korunovala jej vydáním druhé monografie „Liquidity Risk of Banks in the Visegrad Countries“, tentokrát v zahraničí (nakladatelství Lambert Academic Publishing v německém Saarbrückenu), a ten letošní považuje za zvlášť úspěšné. „Ale dívám-li se na všechno v širších souvislostech, sen učit se mi splnil už mnohem dříve,“ usmívá se P. Vodová. Její předměty se, jak jinak, týkají bankovnictví, a proto je jak v Bankovních modelech a analýzách, tak v Řízení finančních a bankovních rizik „doma“ do třetice.

Teď má ovšem P. Vodová před sebou i naplnění osobních plánů v občanském životě. „Termín svatby byl už stanoven na 1. srpna, což je přesně den, kdy si mí rodiče prožijí svatbu zlatou,“ dovoluje nahlédnout do svého soukromí a profesní budoucnost nechává otevřenou. Kdo ji však blíže poznal, snadno vytuší, že nový titul ani nové jméno (ponechá si ale též to dívčí) ji v nečinnosti nenechají. I kdyby přišly mateřské povinnosti, studiu a výzkumu se věnovat nepřestane. Pro tříčlenný tým odborných pracovníků katedry financí, v němž nechybí, je ve hře nedávno podaný projekt na Grantovou agenturu ČR, permanentní příslušnost k OPF jí odnedávna připomíná také originální tričko, které s označením „docent“ a výraznou desítkou (habilitační přednáška se přece konala desátého a navíc v deset hodin) dostala spolu se stříbrnou sovičkou od kolegů za „reprezentaci“ katedry, fakulty i celé univerzity.

„Abych se tedy nakonec držela své parkety, habilitace mi přinesla větší pocit jistoty. A tak se mi lépe říká i to, že jsem si vědoma dalších možností, jak pro ni zvolené téma rozvíjet. Není vyčerpáno, pokud se na ně podíváme ve vazbě na další aspekty bank,“ naznačuje P. Vodová, ale současně ví, že by nyní ráda nejdříve na sobě uplatnila znalosti z výcviku rodinných konstelací, jež se možná jednou, ale nejspíše mimo fakultu, stanou jedním z jejích dalších vyučovacích předmětů. „Atest pro jejich provozování jsem shodou okolností získala též v Brně,“ loučí se sympatická členka Akademického senátu OPF.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015