Dita Pepe se vrátila do Bruselu. A k ní přibyla Lucia Nimcová

sobota 7. února 2015 6:00 Autor: Martin Kůs

Foto: České centrum v Bruselu

BRUSEL, OPAVA – Podruhé po půlroce se do bruselských galerií vrací absolventka a dnes i pedagožka Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě Dita Pepe. Ve čtvrtek večer 5. února 2015 byla zahájena Paulem Dujardinem, ředitelem zdejšího Centra pro umění výstava FACES THEN / FACES NOW (Tváře pak / Tváře nyní). Právě zde se v expozici Evropská portrétní fotografie od roku 1990 mohou hosté setkat s díly opavské, přesněji řečeno ostravské, fotografky. A není sama, kdo opavskou fotografickou školu v Bruselu prezentuje.

Druhou dámou je Lucia Nimcová, slovenská fotografka, která rovněž prošla Institutem tvůrčí fotografie a následně pokračovala ve vzdělávání na Rijksakademie van Beeldende Kunsten v Amsterdamu. V tomto městě posléze i trvale zůstala.

Foto: reproNa výstavě Evropská portrétní fotografie od roku 1990 se prezentuje celkem 31 renomovaných fotografů z celé Evropy. Ve výčtu najdeme i taková jména, jakými jsou Tina Barney, Anton Corbijn či Stephan Vanfleteren. Českou fotografii vedle dvou autorek vycházejících z opavské školy reprezentuje ještě Jitka Hanzlová. Expozice zachycuje vývoj evropského fotografického portrétu od pádu Berlínské zdi až po dnešek. Tedy vývoj od doby, kdy byla často fotografií zpochybňována identita i místo jednotlivce, proměny mimiky, pózy, vizáže a konec konců i pohledu fotografů až po příchod digitálního a globalizovaného světa.

Souběžně s fotografickou výstavou byla na stejném místě zahájena také výstava Portréty renesance v Nizozemsku, tedy expozice portrétů mistrů holandských mistrů malířů v tomto uměleckém a historickém období. Zachycuje tak úžasný vývoj portrétního malířství, který uvolněná renesance přinesla, kdy díla dostávala nejen neopakovatelnou syntézy realismu v kombinaci idealizací, ale také tajemné výrazové gesto portrétovaných.

Pro bruselskou kulturní veřejnost není jméno a dílo Dity Pepe neznámé. Tato osobnost české fotografické scény, věnující se portrétem ženy v současné společnosti, se v hlavním městě Evropy představila už v loňském roce, kdy v rámci expozice Summer of Photography v kulturním centru De Markten vystavila sérii fotografií s názvem „Autoportréty s muži“. Výstava probíhala od června do srpna 2014.



Foto: Dita PepeDita Pepe (Hornsteinerová) se narodila roku 1973 v Ostravě. V letech 1994-95 navštěvovala fotografický kurz na Carl von Ossietzky Universität v Oldenburgu. V roce 1998 absolvovala bakalářské studium na Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě, v roce 2003 tamtéž dokončila magisterské studium. Od roku 2000 vyučuje fotografii na Střední umělecké škole v Ostravě a od roku 2004 externě vyučuje na Institutu tvůrčí fotografie FPF SU v Opavě. Živí se také jako módní fotografka. Ve své tvorbě se systematicky zaměřuje na inscenovanou portrétní fotografii, vytvořila však i sociálně dokumentární snímky.

 

Lucia Nimcová  se narodila v roce 1977 v Humenném (dnes Slovenská republiky).  Vystudovala Institut tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě a Rijksakademie van Beeldende Kunsten v Amsterdamu. Žije a pracuje v Amsterdamu. Zúčastnila se celé řady výstav a získala řadu ocenění. Vystavovala například v Holandsku, Maďarsku, Dánsku, Rakousku, Itálii, České republice a samozřejmě také na Slovensku. V roce 2008 získala ocenění Leica Oskar Barnack Award za cyklus Unofficial, ve kterém popisovala život na Slovensku po pádu komunismu. Vítězné snímky byly vystaveny v červenci na fotografickém festivalu ve francouzském Arles. Za stejný cyklus získala ocenění ECB Photography Prize v Německu. Na Slovensku získala ocenění Oskara Čepana.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015