Profesor Zdeněk Jirásek se v nové publikaci vrátil k tématu, které ho zajímalo již v době studií

pátek 13. února 2015 15:06 Autor: Martin Kůs

OPAVA - Netradiční a v mnohém nový pohled na poválečný vývoj českých zemí. To je nejnovější publikační počin prof. Zdeňka Jiráska působícího na Ústavu historických věd Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě.

Přebal knihyKniha “Ocelová koncepce“ hospodářství českých zemí, kterou na konci roku 2014 vydal právě Ústav historických věd Slezské univerzity v Opavě, se věnuje poválečnému vývoji v českých zemích, konkrétněji době od roku 1947 do měnové reformy v roce 1953. „Byla to doba, kdy došlo k rozsáhlým změnám v českém průmyslu. Začal se mohutně prosazovat těžký průmysl, armáda a zbrojení,“ říká ke knize Zdeněk Jirásek.

V publikaci se tak vrací k tématu, které jej zajímalo již v době jeho studií na Masarykově univerzitě v Brně. „Tomuto tématu jsem se věnoval dlouhodobě od 80. let. Čerpal jsem z archivů různých organizací. V roce 1996 jsem získaný materiál využil jako svou habilitační práci. Teď jsem ji dopsat a doplnil o nové poznatky,“ vysvětluje autor knihy Zdeněk Jirásek, který do knihy zapracoval i nové poznatky, které dosud nebyly publikovány a které objevil při své dlouhodobé badatelské práci v archivech. Ty navštívil prakticky po celé republice a vedle pracovišť Národního archivu a Státního archivu se zajímal i o fondy Archivu Parlamentu České republiky či podnikové archivy několika významných podniků dané doby. Z tištěných pramenů pak čerpal v novinách, ročenkách, politických i hospodářských zprávách, literatuře nebo pamětech osobností. „Popisuji tak například různé politické proudy a koncepty, ale i zákulisí různých jednání,“ dodává autor.

Publikace “Ocelová koncepce“ hospodářství českých zemí je sice napsána jako vědecká práce, ale je koncipována i s ohledem na to, aby si ji se zájmem přečetl také nestudovaný historik a našel si v ní řadu zajímavých a nečekaných informací.

Foto: archivNabízí se otázka, proč zrovna “Ocelová koncepce“? Vysvětlení podává Zdeněk Jirásek v úvodu své knihy: „Obsah termínu ocelová koncepce chápu jako postižení rozsáhlého ekonomického manévru, k němuž došlo v ekonomice českých zemí, respektive celého Československa, v letech 1947 – 1953, manévru, který přivodil podstatnou změnu struktury průmyslu posílením těžkého strojírenství, dolů, hutí, zbrojovek apod. zachytit tento proces jsem se pokusil v následujícím textu.“ Tolik citace.

Kniha vyšla v rámci projektu OPVK Historizace střední Evropy dotovaného z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR a symbolicky celý projekt, který oficiálně skončil s koncem roku 2014, uzavírá. Na Slezské univerzitě bylo vydáno v rámci tohoto projektu celkem dvaadvacet odborných studií a monografií, z toho pět v angličtině. Pod devíti z nich je jako autor, případně spoluautor, podepsán právě Zdeněk Jirásek, který celá projektový tým po tři roky vedl.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015