Jobfairs.cz: získej práci nebo praxi

pondělí 19. května 2014 11:50

2014-0519 jobfairsZde začíná Tvoje kariéra. Práce, praxe, stáže. To je heslo portálu jobfairs.cz, se kterým mj. dlouhodobě spolupracuje Akademická poradna Slezské univerzity v Opavě a který je spojovacím článkem zaměstnavatelů se studenty a absolventy. Portál jobfairs.cz byl rovněž jedním z aktivních účastníků na dubnovém Dni kariéry.

Jak zvýšit své šance na trhu práce
Vysokoškolské vzdělání už dávno není výsadou, která zaručuje lepší pozici na trhu práce, spíše nutnou podmínkou pro možnost o takovou práci se ucházet. Doba, kdy vzdělání automaticky předurčovalo povolání na zbytek života, je dávno pryč. Pro současný trh práce i vzdělávací systém platí, že jakákoli „konkurenční“ výhoda, kterou jako uchazeč o práci můžete nabídnout, může být rozhodující pro získání práce, o kterou usilujete.

Co s tím budeš dělat…
Dnešní vysoké školství nabízí širokou škálu oborů, někdy tak specifických, že vzbuzují otázku, jaké uplatnění se absolventům daného oboru s tak úzkou specializací skýtá na pracovním trhu. Jindy se zase jedná o obory natolik rozsáhlé a široké, že perspektiva uplatnění se naopak zdá být bezbřehá a vlastně nemá žádné konkrétní obrysy. Ať už studujete jakýkoli obor, jistě jste se setkali ve svém okolí s otázkou „A co s tím budeš dělat?“ Mnozí z vás znají ten frustrující pocit, když po každém absolvovaném semestru musíte na tuto otázku odpovídat znovu a znovu, a čím blíž jste dokončení studia, tím víc si tuto otázku pokládáte sami.

Žádná práce pro mě?
Když se poohlížíte po práci, ve které byste mohli uplatnit to, co jste několik let studovali, můžete narazit na problém, že pracovních pozic, které by odpovídaly vašemu vzdělání, není mnoho. A když už se vám podaří najít nabídku blízkou vašemu oboru, můžete si být jistí, že o stejné místo se budou ucházet desítky vašich kolegů. Při projíždění inzerátů pak nacházíte nabídky z oblastí, které jsou mimo pole vašeho zájmu a mezi tím nepřeberné množství stálic, kterých se děsíte už předem – jako práce obchodního zástupce nebo v call centru. Perspektiva uplatnění na trhu práce se tak může zdát velmi nejistá a hledání práce v oboru se pro mnoho absolventů může stát noční můrou. Než začnete propadat panice a zoufalství, co takhle zkusit některou z variant, které k vašemu formálnímu univerzitnímu vzdělání přidají také praktické dovednosti a znalosti, a zvýší tak možnost vašeho uplatnění na trhu práce?

Školení a kurzy
V současnosti existuje široká škála neplacených vzdělávacích kurzů v nejrůznějších oblastech a dovednostech. Asi nejdostupnější variantou, k níž potřebujete pouze počítač s připojením k internetu a uživatelskou znalost cizích jazyků (hlavně angličtiny), je využít hromadné online vzdělávací kurzy, nabízené univerzitami z celého světa. Kromě znalostí, které tím získáte, si zároveň připíšete zajímavou položku do životopisu, která může zafungovat jako vaše konkurenční výhoda při měření sil s dalšími uchazeči o práci. Přehled dostupných kurzů nabízí např. web www.coursebuffet.com

Erasmus+
Erasmus+ kromě notoricky známých studijních pobytů nabízí také pracovní stáže. Pracovní stáž můžete zařídit přes školu nebo sami, musí vám ji však schválit vysílající instituce. Podobně jako u studijních pobytů i při praktickém pobytu dostáváte každý měsíc stipendium od své univerzity, které je určováno podle životních nákladů v jednotlivých zemích. Kromě dlouhodobých pobytů můžete také využít krátkodobá školení v zahraničí, a to bez ohledu na to, jestli studujete, nebo ne. Informace o možnostech mobility a vzdělávání v rámci Erasmu+ najdete např. na webu Národní agentury pro evropské vzdělávací programy - www.naep.cz.

Stáže a trainee programy
Jednou z cest, jak se dostat do kontaktu s trhem práce, je využít nabídky neplacených stáží ve firmách, které vám umožní osvojit si praktické dovednosti a získat cennou praxi. Velké firmy nabízejí také trainee programy pro absolventy vysokých škol, kde získáte praxi a vhled do fungování dané společnosti a pokud se osvědčíte, zároveň i možnost pracovního místa.

Dobrovolnictví
Pracovat zadarmo a obětovat svůj volný čas se vám sice může zdát jako luxus, který si nemůžete dovolit, ale přínos dobrovolnické zkušenosti je mnohem větší, než se může zdát. Kromě hřejivého pocitu u srdce, že se podílíte na společensky prospěšných aktivitách, vás dobrovolnictví naučí rozvíjet kompetence, které dále užijete v pracovním i osobním životě a navýší váš sociální kapitál o cenné kontakty, které se vám v budoucnu při hledání práce mohou hodit.

Práce mimo obor
Vyplatí se zkusit i práci, která není spojená s oborem vašeho studia. I když se vám představa, že strávíte několik let studiem něčeho, co ve svém profesním životě pak nevyužíváte, může zdát nepříjemná, práce mimo obor vám rozšíří obzory a získáte zkušenosti, které se vám mohou hodit i v rámci rozvoje vašich dovedností a sebedůvěry. A stále platí zásada, že jakákoli praxe má cenu zlata - proto konkurenční výhoda v podobě praxe, byť v jiné oblasti, než o jakou se ucházíte, může být tím rozhodujícím faktorem, který vám později zajistí vysněnou práci.

Rada na závěr
Ať už se pustíte do zvyšování své kvalifikace jakýmkoli způsobem, mějte vždy na paměti, že hlavní je se nebát a věřit si! Vysněná práce čeká za rohem, stačí jen vaše přání a odhodlání!

Pro pracovní portál www.JOBFAIRS.cz redaktorka Alžběta Možíšová, doktorandka FSS MU  

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015