Popularizovat vědecké výsledky s ohlasem není snadné. Přesto se o to projekt Ústavu historických věd pokusil.

pátek 11. dubna 2014 8:23

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Závěrečná konference posoudila 10. dubna v prostředí auly univerzitní budovy Na Rybníčku řešení projektu Ústavu historických věd (ÚHV) Filozoficko-přírodovědecké fakulty „Popularizace nejnovějších výzkumných a vědeckých výsledků ÚHV v oblasti historických věd v rámci středoevropské komparace“. Projekt totiž k 30. dubnu končí.

Jeho téměř dvouletému řešení byla nejen ÚHV, ale i Filozoficko-přírodovědeckou fakultou (FPF) a celou Slezskou univerzitou (SU) věnována nadstandardní pozornost. Svědčí o tom též účast jejich vedoucích představitelů na konferenci a přednesená vystoupení, v nichž se shodli na významu projektu a dosažených výsledcích, jež se v nejednom ohledu stanou východiskem k dalším aktivitám odborných pracovníků nejen ÚHV v oblasti popularizace vědy a výzkumu.

Jak prorektorka SU PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., tak proděkanka FPF prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., potvrdily důležitost projektu pro rozvoj mezinárodních vědeckých kontaktů, a to především ve vztahu k partnerským polským vysokým školám sdruženým v Konferenci rektorů slezských univerzit (KRSU). Pozitivně byl hodnocen jeho přínos rovněž v podobě aktivního zapojení studentů ÚHV, kteří v mezidobí dvou v únoru a v dubnu letošního roku realizovaných Dnů slezských univerzit v Opavě absolvovali poznávací exkurze do sídelních měst polských univerzit, členů KRSU, tedy do Vratislavi, Opolí a Katovic.

Ke smyslu popularizační práce se vyjádřil i přítomný primátor města Opavy Zdeněk Jirásek, profesor ÚHV. „Přestože si požadavek zpřístupňovat výsledky badatelské činnosti veřejnosti vědečtí pracovníci dobře uvědomují, jejich pohled na jeho naplňování není jednoznačný. Je to způsobeno skutečností, že se popularizace vědy do vědecké výkonnosti nijak nezapočítává, což v nejednom případě, zvláště ze strany těch, kdo působí v oblasti přírodovědných disciplín, vede až k přezíravému pohledu na ni,“ konstatoval prof. PhDr. Z. Jirásek, CSc., a potvrdil, že sám jako vědecký pracovník ze sféry společenskovědních oborů považuje popularizaci vědy za jediný způsob, jak se o výsledky výzkumu veřejně podělit. „Nechceme-li dopustit, aby ve vědě došlo k tomu, co bylo v umění před polovinou 19. století nazýváno l´art pour l´art a pro co by dnes mezinárodní slovník mohl lehce nabídnout označení Science for Science, musíme se popularizací hodnot, jež věda společnosti přináší, zabývat a razit jí cestu,“ uvedl Z. Jirásek.

Foto: Ivan AugustinNad průběhem projektu se pak zamyslel jeho garant doc. PhDr. Jiří Knapík, Ph.D., vedoucí ÚHV. „Kdybych měl naše zapojení do něj stručně a zároveň výstižně charakterizovat, použil bych k tomu nejspíš často užívané vyjádření, že pro ty, kdo byli přímo zainteresováni, přinesl cestu za hranice všedních dnů,“ řekl doc. J. Knapík a potvrdil, že projekt znamenal novou zkušenost jak pro ty, kdo s popularizací vlastní práce teprve začínají, tak pro ty, kdo se o ni už v minulosti pokoušeli. „Podařilo se uskutečnit a oživit řadu kontaktů, jež byly navázány dříve, konkrétně v průběhu devadesátých let, kdy existovaly pro jejich pěstování jiné možnosti, ale také iniciovat nové a hlavně je zasadit do prostředí, kdy vzájemnou komparaci výsledků vědy dosahovaných na pracovišti ÚHV a odborných pracovištích na polských univerzitách, ale i na Slovensku, mohli sledovat v prvé řadě ti, kdo na nich přímo nepůsobí,“ ocenil garant projektu a vyzdvihl možnost spolupráce zvláště se studenty a pedagogy gymnázií.

Ze svého hlediska vytvořené předpoklady a podmínky úspěšného řešení představil projektový manažer Ing. Marek Bumbálek, pracovník Centra řízení projektů SU. K organizaci školení a workshopů na vybraných středních školách se vyjádřila Mgr. Hana Komárková, posluchačka doktorského studia na ÚHV. Poté se účastníci závěrečné konference vydali na procházku za historickými pamětihodnostmi města a v odpoledních hodinách se věnovali diskusi v rámci workshopu, který sledoval sběr stanovisek a výměnu zkušeností na to, jak v popularizaci vědeckých výsledků, třeba se zapojením ještě širší veřejnosti, pokračovat v budoucnosti.

Klíčové aktivity projektu - prezentace nejnovějších vědeckých poznatků, rozvoj systematické práce s mladými adepty vědy, tedy studenty vysokých a středních škol, stejně jako další vzdělávání vědeckých a výzkumných pracovníků v oblasti popularizace a komunikace - byly v období od 1. července 2012 naplněny. Jeho řešitelský tým v sestavě doc. J. Knapík (garant projektu), Mgr. Irena Šindlerová, PhDr. Karla Vymětalová, Mgr. David Váhala (koordinátoři klíčových aktivit), Ivana Volná (finanční manažer a administrátor), Ing. M. Bumbálek (projektový manažer), Mgr. Bc. Michal Novotný (technická příprava posterů a internetových prezentací), Mgr. Veronika Marková (odborný pracovník pro exkurze), PhDr. K. Vymětalová (organizace mezinárodních workshopů a Dnů otevřených dveří SU), Mgr. Hana Komárková (organizace školení a workshopů), Mgr. Aleš Krempl, Mgr. Tomáš Hruda a Mgr. František Švábenický (odborní pracovníci pro popularizaci) a Ing. Ondřej Honka (správa technického vybavení) je přesvědčen, že na výsledcích, jichž bylo za 22 měsíců dosaženo, bude možno stavět i napříště.

 

OPVK popularizace
Projekt Popularizace nejnovějších výzkumných a vědeckých výsledků ÚHV FPF SU v oblasti historických věd v rámci středoevropské komparace č. CZ.1.07/2.3.00/35.0037 je financovaný z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015