„Stáž na Matematickém ústavu pro mě moc znamenala,“ hodnotí italský postdoktorand Giovanni Moreno

pátek 13. června 2014 12:43

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Poslední dva z celkového počtu 30 měsíců vyhrazených pro postdoktorský pobyt na Matematickém ústavu (MÚ) začne brzy odpočítávat italský geometr z Neapole Giovanni Moreno, Ph.D. Původně jej chtěl absolvovat v Lucembursku, nakonec však příslušný grant získal právě na MÚ. „Mám pádné důvody k tomu, abych nijak nelitoval,“ říká.

Giovanniho svého času postkomunistické země střední a východní Evropy přímo fascinovaly. „Byl jsem mnohokrát na krátkou dobu v Rusku, a tak též můj příjezd do České republiky provázela zvědavost. Překvapily mě v nejednom ohledu ryze kapitalistické poměry,“ svěřuje se mladý postdoktorand se svými dojmy. „Mám-li být upřímný, jsem přirozeně rád za velkou příležitost, kterou jsem tu dostal, na druhé straně mi mé založení ukládá přiznat, že jsem příznivcem toho, aby ve vědě dostávalo šanci co nejvíce kvalitních mozků,“ netají Giovanni a přiznává plnou spojenost s tím, čeho v Opavě dosáhl.

Hlavním předmětem jeho profesního zájmu jsou diferenciální rovnice. „Zvláště ty z kategorie parciálních popisují fyzikální jevy, a umožňují tak porozumět přírodě,“ objasňuje v obecné rovině to, čím ho oslovují. Věnoval se jim plně už v Itálii; jeho alma mater je Università degli Studi di Napoli Federico II založená už v roce 1228, ale když tam jeho postdoktorská pozice skončila, cítil, že nadešla chvíle pro změnu. „V Opavě jsem se jí dočkal. Zatímco doma jsem za tři roky publikoval dvě práce, tady za kratší období už osm,“ bilancuje intenzitu výzkumu z pohledu zveřejněných výstupů a pochvaluje si přátelskou a kolegiální atmosféru na MÚ. „Do doby svého příchodu jsem odtud znal pouze doc. Michala Marvana, dnes tu vstřícnost cítím ze všech stran,“ oceňuje Giovanni a připomíná, že k navázání bližších kontaktů přispěly i pověstné matematické výlety a volejbalová klání.

Foto: Ivan AugustinV průběhu opavského pobytu intenzivně spolupracoval i s kolegy zabývajícími se podobnými odbornými problémy ve Švýcarsku a v Polsku (prof. J. Kijowski a dr hab. K. Grabowska z Varšavské univerzity), z českých geometrů dobře zná jméno prof. RNDr. Demetera Krupky, DrSc. Pokud jde o pedagogické zkušenosti, vedl kurzy na Katolické univerzitě v Lublinu, kde se také seznámil s polskou manželkou, též matematičkou. „Bydlíme v Ratiboři, takže dvakrát denně přejíždím dnes už pouze pomyslnou hranici. Pokoušeli jsme se i o Opavu, jenže tady nebylo kam dát dvě děti, aby paní mohla jít do práce,“ vysvětluje Giovanni, vybavený na cestování motocyklem MOTOGUZZI. „Už jsem na něm urazil i cestu z Neapole do Opavy, což je více než 1600 kilometrů,“ dodává.

Velké vzdálenosti sportovně založeného Giovanniho lákají také jinak. „Vědeckou práci, jak už to u matematiků většinou bývá, kombinuji s během, plaváním a lyžemi. Vedle běžecky překonané vzdálenosti mezi Ratiboří a Opavou jsem si vloni na jaře v Krakově dokonce vyzkoušel maratonskou trať, ale už se k ní nevrátím. Půlmaratony bohatě postačí,“ usmívá se. Na jedné straně mu tady absence moře a přece jen intenzivnější sluníčko chybí, na straně druhé ve srovnání s Alpami nepříliš vysoké hory nabízejí možnosti, jak děti bez většího rizika naučit lyžovat. „Takže i zdejší klimatické podmínky a možnosti sportovního vyžití mají své výhody,“ souhlasí a pomalu se chystá na aklimatizaci na italském jihu. Z Opavy totiž na konci srpna zamíří ještě o kousek dál na jih, než odkud sem přijel. Jeho novým působištěm se totiž stane Università degli Studi di Salerno.

Při našem setkání samozřejmě padla i zmínka o starobylosti italských univerzit. „Víte, na jihu Itálie je jejich tradice v určitém protikladu k jejich dnešní úrovni trpící provincionalismem. Odráží se na tom i celková, diametrálně odlišná situace severní a jižní části mé rodné země. Uvedu jen jeden dostatečně vypovídající příklad. Na univerzitách v Neapoli a v Salernu působí pro můj obor dva až tři profesoři, s nimiž mohu komunikovat, v Miláně jsou jich dvě desítky,“ přibližuje Giovanni rozdílný stupeň rozvoje italského severu a jihu. „Zatím jsem ale stále v srdci Evropy,“ dodává s poukazem na zbývající týdny opavského pobytu.

Budeme-li ještě i za nějaký čas hledat jeho stopu, stačí se seznámit s evropským projektem řešitele prof. RNDr. Miroslava Engliše, DrSc., Rozvoj vědeckých kapacit Matematického ústavu Slezské univerzity v Opavě. V semináři z diferenciální geometrie a jejích aplikací se Giovanni poprvé prezentoval už v dubnu 2012, na druhé letní škole věnované v září loňského roku geometrii diferenciálních rovnic byl jedním ze dvou vedoucích základního kurzu. „Dá-li se můj motocykl nazvat turistickým, věřím, že můj postdoktorský pobyt v Opavě takovým nebyl,“ loučí se Giovanni Moreno.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015