Profesní zájem o diskrétní dynamické systémy zavedl Zdeňka Kočana až na konferenci do daleké Číny

pondělí 25. srpna 2014 7:40

Foto: Lluis AlsedaOPAVA - V pořadí 20. International Conference on Difference Equations and Applications (ICDEA) se ve Wuhanu (Wu-chanu) konala za účasti zástupce Matematického ústavu. Díky projektu Grantové agentury ČR Diskrétní dynamické systémy, jehož řešitelkou je doc. RNDr. Marta Štefánková, Ph.D., se na ni mohl vypravit doc. RNDr. Zdeněk Kočan, Ph.D.

Na tomto odborném setkání, jehož tradice sahá až do roku 1994, kdy se poprvé konalo v San Antonio (Texas, USA), nebyl zástupce ředitele Matematického ústavu (MÚ) pro studijní záležitosti žádným nováčkem. ICDEA už Z. Kočan absolvoval počtvrté. Všechny tři jeho předcházející účasti se odehrály na Pyrenejském poloostrově (Lisabon, 2007; Estoril, 2009; Barcelona 2012) a cesta do Číny patří vedle cestování do mexické metropole k nejdelším, které dosud za matematikou podnikl. „Těžištěm mého odborného zájmu jsou sice diskrétní dynamické systémy, diferenční rovnice a jejich aplikace, tedy téma konference ve Wuhanu, však s nimi úzce souvisí,“ vysvětlil Z. Kočan a hned připomněl, že na MÚ ve svém výzkumu spolupracuje s doc. RNDr. Michalem Málkem, Ph.D., a RNDr. Veronikou Kurkovou, Ph.D. Společně jsou také odbornými pracovníky oddělení reálné analýzy a dynamických systémů, jež vede právě doc. M. Štefánková.

Na letošní jubilejní ICDEA, kterou ve dnech 21. - 25. července organizoval Wuhan Institute of Physics and Mathematics Čínské akademie věd za podpory Mezinárodní společnosti diferenčních rovnic, se Z. Kočan prezentoval příspěvkem „On some properties of dynamical systems on one-dimensional spaces“ a na svůj první kontakt s čínským prostředím se dívá z neutrálních pozic. „Samozřejmě tak obrovskou zemi, jakou Čína představuje, nelze soudit po několika dnech pobytu v ní, navíc prožitém v jediném městě,“ konstatuje. Na jedné straně respektuje civilizační vymoženosti velkoměsta, jímž desetimilionový Wuhan, metropole provincie Chu-pej ležící na soutoku řek Jang-c’-ťiang a Chan-ťiang a jedno z významných vzdělávacích center v celé zemi je, na straně druhé si uvědomuje jejich negativní dopady.

„Mezi jedenácti zvanými vystupujícími bylo šest odborníků z Asie a z nich čtyři z hostitelské Číny. K tomuto poznatku bych dodal, že k nim patřil též Xiangdong Ye z University of Science and Technology of China, dobře známý účastníkům konference Dynamical Systems Jeseníky 2009 pořádané k desátému jubileu našeho pracoviště v Koutech nad Desnou a podpořené Mezinárodním visegrádským fondem,“ vrací se doc. Z. Kočan k odborné části pobytu v Číně. Kromě jmenované osobnosti se při ní setkal s mnoha jinými kolegy, jež už dříve dobře poznal. „Ale přibyla rovněž řada nových tváří,“ upozorňuje na sílící podporu vědy v nejedné zemi asijské části světa. Tu ostatně dokumentuje i skutečnost, že loňské pořadatelství ICDEA bylo svěřeno Ománu. Této konference v Mucatu (Maskatu) se zúčastnil ředitel MÚ prof. RNDr. Jaroslav Smítal, DrSc.

Foto: Lluis AlsedaWuhanské jednání Z. Kočanovi připomínají fotografie, které pořídil jiný ze zvaných řečníků, prof. Lluis Alseda z Universitat Autònoma de Barcelona, ale sám už svou pozornost obrací k nadcházejícím odborným aktivitám MÚ. Již řadu let je totiž hlavním pořadatelem česko-slovenského workshopu z diskrétních dynamických systémů, dějištěm jehož 18. ročníku se v termínu 8. do 12. září stanou beskydské Malenovice. „Tentokrát nepůjde jen o workshop, ale o souběh hned tří odborných setkání najednou,“ přibližuje Z. Kočan. „Naši nejtradičnější odbornou akci doprovodí letní školy, jedna z dynamických systémů, druhá pro geometry. Při jejich přípravě a koordinaci obsahově nabitého zářijového týdne spolupracuji s kolegou RNDr. Karlem Hasíkem, Ph.D.,“ dodává.

Prvně jmenovanou letní školu poctí svou účastí i světově proslulé osobnosti v oboru Sergiy Kolyada z National Academy of Sciences of Ukraine a Michal Misiuriewicz z Indiana University-Purdue University Indianapolis z USA. V programu té druhé nebudou chybět základní kurzy vedené jak V. V. Lychaginem působícím na University of Tromsø v Norsku, tak A. E. Mironovem ze Sobolevova matematického ústavu v Novosibirsku.

K česko-slovenskému workshopu z diskrétních dynamických systémů má Z. Kočan zvlášť blízký vztah. Vždyť se zúčastnil už jeho premiéry v roce 1997 v Liptovském Trnovci, kde byl uspořádán z iniciativy odborných pracovníků katedry matematiky Fakulty přírodních věd Univerzity Mateja Bela v Banské Bystrici, někdejších žáků a posluchačů semináře prof. J. Smítala na Univerzitě Komenského v Bratislavě, tedy v době před jeho příchodem do Opavy. „S prof. Smítalem jsem tam byl za Slezskou univerzitu ještě s Davidem Pokludou, dnes pro své zámořské uplatnění vývojáře ve společnosti Microsoft v Redmondu v americkém státě Washington asi nejvíce mediálně známým absolventem rigorózního řízení a doktorského studia na našem ústavu. Na vysokoškolských studiích v Opavě jsme spolu začínali v roce 1991,“ ohlédl se Z. Kočan za více než dvěma desetiletími spojení se Slezskou univerzitou, ale dalšími myšlenkami již plně směřoval do blížícího se akademického roku 2014-2015, v jehož průběhu vyvrcholí připomínka 15. výročí MÚ.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015