Pedagog Slezské univerzity se podílel na úspěšném dokumentu

pondělí 5. ledna 2015 7:30 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

Opava –  Mária & Mária. Na tomto dokumentu České televize natočeném v brněnském studiu režisérem a scénaristou Janem Plachým, se mimo jiné podílel také pedagog Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě Jiří Siostrzonek.

Úspěšný snímek, který ČT2 odvysílala o vánočních svátcích a reprízovala po Novém roce, pojednává o výjimečné humanitární pomoci skupiny dobrovolníků romské ženě a její dceři nesoucích stejné jméno Mária. Obě žijí v romské osadě ukrajinského města Svaljava v neutěšených podmínkách, bez peněz a střechy nad hlavou, v naprosté sociální izolaci.

Foto: Radim Kupec/Archiv České televizeDokument zachycuje změny, které se s oběma hlavními protagonistkami dějí. Tým dobrovolníků  dochází po roce k závěru, že jejich snaha nebyla zbytečná a dobrá věc se podařila.  Konkrétním výsledkem je nový dům, který pro obě Márie postavilo dvanáct lidí za sedm dnů.

Nezištnou pomoc českých dobrovolníků neznámé ženě v jiné zemi oceňuje i sociolog Jiří Siostrzonek. „Když se člověk rozhodne někomu pomoci, někomu něco dát, je úžasný pocit. Když se mu to podaří, tak také strašně moc dostane. Dostává ten jedinečný pocit, který není hmatatelný a nedá se koupit,“ uvádí Jiří Siostrzonek.

Česká televize píše o dokumentu zde

To potvrzuje i režisér Jan Plachý: „Přesně tento pocit jsme prožívali, když jsme odjížděli a stál tam barák s krásnou novou střechou a komínem, ze kterého se kouřilo. Byl to neopakovatelný zážitek.“

Autor: Zuzana Urbánková

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015