Jak finančně (ne)gramotné je Česko?

čtvrtek 21. května 2015 8:42 Autor: Martin Kůs

Foto: Archiv OPF

KARVINÁ - Již posedmé uspořádala Katedra financí a účetnictví Obchodně podnikatelské fakulty Slezské univerzity ve spolupráci s Českou národní bankou a letos i městem Karviná soutěž finanční gramotnosti pro studenty středních škol. Z téměř 80 zaslaných esejí na téma “Jak finančně (ne)gramotné je Česko?“ vyhodnotila porota jako nejlepší práci Kláry Kolomazníkové z Gymnázia Čajkovského v Olomouci. Cenu za druhé místo získal Jiří Pastrňák z Obchodní akademie Krupkovo náměstí v Praze a na třetím místě se umístila Martina Tvrzová z Gymnázia Jihlava.

Foto: Archiv OPFVyhodnocení esejí probíhalo ve třech kolech, přičemž v posledním kole hodnotila pětičlenná komise deset nejlepších prací. V komisi zasedli dva zástupci SU OPF a ČNB a jeden zástupce Statutárního města Karviná.

„Prvním důležitým finančním rozhodnutím člověk čelí právě v dobách studia, a proto mají středoškolští studenti v diskuzi o finančním vzdělávání nezastupitelné místo. ČNB trvale přikládá velký význam všem aktivitám vedoucím ke zvýšení finanční gramotnosti obyvatelstva. Platí totiž, že čím jsou spotřebitele vzdělanější, tím lépe fungují finanční trhy,“ uvedl člen bankovní rady ČNB Jiří Rusnok.

Foto: Archiv OPFAutory vítězných prací ocenili a finanční odměnu předali na pobočce ČNB v Ostravě děkan Obchodně podnikatelské fakulty Slezské univerzity Daniel Stavárek, člen bankovní rady Jiří Rusnok, ředitel pobočky Ilja Skaunic, za město Karviná náměstek primátora Lukáš Raszyk a poslanec Evropského parlamentu Evžen Tošenovský.

Text: katedra financí a účetnictví

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015