Děti v opavské nemocnici potěšily před Vánoci hračky od studentů Slezské univerzity

pátek 20. prosince 2013 16:52 Autor: Martin Kůs

 predcitac13Michaela, Anna, Simona, Dominik, Terezka, Kristina, Šárka a André. To jsou některé z dětí, v těchto dnech hospitalizovaných na dětském oddělení Slezské nemocnice v Opavě, za nimiž se 19. prosince vydaly studentky Slezské univerzity Lucie Gurecká a Tereza Smékalová.

Fotoreportáž z návštěvy v nemocnici najdete na facebooku Slezské univerzity v Opavě


A nepřišly jen tak. Nesly s sebou dvě velké krabice a igelitku plnou hraček, hlavně plyšových zvířátek a panáčků, a také knížky. Lucie, posluchačka třetího ročníku oboru Kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo, a Tereza, studentka dvouoborového oboru Archeologie – Angličtina, opět vzkřísily myšlenku započatou před dvěma roky Helenou Dlouhou a na dětské lůžkové oddělení M4 přinesly pacientům malé potěšení před Vánoci.

predcitac10„Rozhodly jsme se v rámci Asociace studentů a přátel Slezské univerzity v Opavě (ASPSU) obnovit tradice, které tehdy organizovala právě Helena Dlouhá a paní Iva Zachrlová, speciální pedagog Mateřské a Základní školy při dětském oddělení Slezské nemocnice, a které byly přerušeny. Chceme znovu začít chodit pravidelně dětem v nemocnici číst z pohádkových knih tak, jak bylo před časem mezi studenty zvykem. Také jsme navázaly na sbírky plyšáků pro děti a dnešní návštěva je prvním úspěchem této snahy,“ řekla k návštěvě Lucie Gurecká.

Nešlo však jen o pouhé předání hraček, ale také o čtení. Malí pacienti se sešli v herně, někteří dokonce přivedli s sebou své rodiče, kteří byli zrovna na návštěvě, a vybrali si knihu Jak slon k chobotu přišel autorky Markéty Cipprové. Ta vypráví o tom, jak různá zvířátka získala to, co je charakterizuje – slon chobot, žirafa dlouhý krk, želva krunýř, zebra černobílé pruhy… Nejprve se u knihy střídaly při čtení obě studentky, posléze, když se rozplynuly počáteční obavy, přidali se i někteří z posluchačů a přečetli svým kamarádům také pohádku. Všichni pak dostali od studentek jako impuls k dalšímu čtení záložky do knížek.

predcitac12„Úžasné bylo, že po celou dobu čtení děti nejen poslouchaly, ale drželi si nové hračky v rukou a tiskly je na sebe. Je to určitě příjemné vidět, že jsme s Terezou udělaly radost někomu dalšímu,“ svěřila se při odchodu Lucie s tím, že by se podobné čtení „předčítačů“ v nemocnici mělo opět stát pravidelným. A tak každý, kdo by měl chuť dětem v nemocnici občas přečíst pohádku, může organizátorku kontaktovat prostřednictvím facebookového profilu projektu Předčítač, facebookového profilu ASPSU nebo mailem na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

V Opavě se iniciativy Předčítač, tedy jedné z částí celostátního projektu Celé Česko čte dětem® založené v roce 2006, ujala hlavně pedagožka PhDr. Libuše Foberová, Ph.D., z Ústavu bohemistiky a knihovnictví Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity, která k aktivitě dokázala motivovat především studenty Slezské univerzity v Opavě zapojené do práce Asociace studentů a přátel Slezské univerzity v Opavě. Vysokoškoláci tak s malými přestávkami docházeli za dětmi s knihami v rukou jednou či dvakrát týdně. Před dvěma roky Helena Dlouhá vymyslela první sbírku „místního významu“ nazvanou Daruj dětem ze Slezské nemocnice plyšáka a od té doby už několikrát potěšily pacienty lůžkových oddělení hračky od studentů, pedagogů i dalších dárců.

predcitac16

 

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015