„Život se má prožít, nikoliv přežít,“ ví agilní karvinská posluchačka Univerzity třetího věku Jaroslava Turečková

sobota 12. dubna 2014 8:24

Foto: Ivan AugustinKARVINÁ - Když má Univerzita třetího věku na Obchodně podnikatelské fakultě prázdniny, „odskočí“ si její aktivitami hýřící posluchačka Jaroslava Turečková do rodných Hustopečí u Brna, aby tam v posledním červencovém týdnu absolvovala táborové setkání „Týden na stará kolena“. „Letos pojedu popáté a z táborů už mám dvanáct bobříků,“ usmívá se.

Toho, jehož si mezi nimi nejvíce cení, dosáhla za mlčení. Nadstandardně komunikativní dámy je všude, kde se objeví, plno, přirozeně v tom nejlepším slova smyslu. Není tedy divu, že ji organizátorka Univerzity třetího věku (UTV) na Obchodně podnikatelské fakultě (OPF) Mgr. Dagmar Sohrová vytipovala jako příklad seniora oplývajícího optimismem a užívajícího si všech možností aktivního vyžití ve věku, kdy si mnozí jiní zvykli většinou jen naříkat.

Až do roku 2008 běžel život J. Turečkové, profesí zprvu aranžérky, po maturitě grafičky a poté „dobré duše“ jedné z karvinských, žel již zaniklých společností, po jiných kolejích. Ne že by v něm nebylo místo na poznávání nového, vždyť jejím velkým koníčkem byly vždy knihy, ale rozdávala se druhým, těm nejbližším, ale i těm vzdálenějším. Pak přišel předěl. „Ovdověla jsem, což mě mimo jiné vedlo k velké inventuře hodnot. Samozřejmě těch základních, jako vztahu k rodině, dětem, vnukům a rodičům, se není možno vzdát, ale abych mohla fungovat dál, rozhodla jsem se pro cestu, při níž už myslím víc na sebe,“ vypovídá J. Turečková.

Foto: Ivan AugustinV Karvinském zpravodaji, měsíčníku statutárního města Karviné, objevila inzerát ohlašující nový akademický rok UTV. „Až do té doby, ačkoliv do Karviné jsem přišla s rodiči v deseti letech, jsem na fakultě vůbec nikdy nebyla. Nějak ve mně převládalo vědomí, k čemu byl její komplex určen původně (byl budován jako sekretariát okresního výboru KSČ - pozn. autora), a proto pro mě vstup do komunity posluchačů-seniorů znamenal také úplnou premiéru na akademické půdě,“ ohlíží se zpět. Její schopnost komunikovat jí ale záhy umožnila takovou „aklimatizaci“, že se tu dnes cítí „pevná v kramflecích“. Nejen to. Její čilé kontakty na Společenství vlastníků domů v Karviné-Mizerově, jemuž dokonce předsedá, na Sbor dobrovolných hasičů v Karviné-Hranicích, k němuž ji poutají už více než tři desítky let života, a konečně i na profesní působiště (to poslední opustila z vlastního rozhodnutí, že je třeba místo uvolnit mladším, před půldruhým rokem) znamenají pro UTV pořádanou na OPF velkou reklamu. „Samozřejmě o ní mluvím, přesvědčuji, zatím neúspěšně, k účasti bratra a syn se dal, snad též trochu z mého popudu, na kombinované studium v Ostravě,“ potvrzuje.

Na karvinské fakultě zprvu absolvovala tříletý cyklus Ekonomie a management. „Víte, jsem zvyklá všechno dělat s vervou, a tak mě setkání provázená diskusí s přednášejícími, třeba s doc. Pavlem Nezvalem, vedla k tomu, že jsem nejen dala na jejich doporučení a podívala se na doporučenou literaturu k jednotlivým tématům, ale navíc jsem si sama vyhledala tituly další,“ prokazuje i v tomto okamžiku J. Turečková svůj nadšený přístup ke všemu, do čeho se pustí. Následoval cyklus dvouletý, v němž ji inspirovala statistika. „Od mládí jsem cítila nejen vztah k výtvarnému umění, v němž obdivuji především Michelangela a Leonarda, ale stejně tak k matematice, od níž to je ke statistice jen kousek,“ konstatuje a netají, že účast na UTV jí dala také odvahu osvojit si vyplňování daňových přiznání.

V nabídce OPF pro seniory upřednostňuje klasické formy přednáškových cyklů před Virtuální univerzitou třetího věku. Souvisí to s jejím chápáním výuky jako procesu, který není nikterak izolovaný od společenského kontaktu. „Právě naopak, vždyť je postaven přímo na něm. Asi si jen těžko představíte, že se s mnoha spolužáky kontaktuji i jinak, debatujeme o jednotlivých přednáškách, tříbíme si názory na ně a zaujatě rokujeme o tom, jaká další témata bychom rádi vyslechli,“ přiznává J. Turečková. „Třeba ekonomie se pro nás opravdu stala vědou i zábavou, jak byl nazván jeden výklad, nebo teď, při ročním cyklu věnovaném v prvním semestru právu a ve druhém sociologii a psychologii a nazvaném Jak obstát v dnešním světě, vidíme, že je vskutku dobré poučit se z návodu, který přednášky obsahují,“ rozvedla těsně před výkladem filozofa PhDr. Bohumila Fialy, Ph.D., v němž posluchače UTV 9. dubna oslovil nadčasovými etickými principy děl klasiků antické literatury.

„Život se má prožít, nikoliv přežít, a účast na Univerzitě třetího věku na karvinské fakultě mi k naplnění tohoto postoje pomáhá,“ loučí se J. Turečková a nepochybuje, že až probíhající cyklus skončí, bude mezi prvními, kdo se přihlásí do nového. Pochvaluje si, že posluchačům „navždy“ zůstávají sylaby přednášek. Ostatně ten její je naplněný též dalšími poznámkami psanými vlastní rukou. „Vracím se k nim, někdy i při pěstování dalších koníčků,“ říká. Mezi nimi nechybí turistika (nordic walking), historie ani divadlo. „Ano, to poslední stihnu ještě dnes. Hned po přednášce dr. Fialy odjíždím do Ostravy na představení Národního divadla moravskoslezského Edith a Marlene. Vždyť slavná Édith Piaf patří už dlouhé roky k mým zamilovaným uměleckým osobnostem,“ uzavírá J. Turečková.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015