Studenti Slezské univerzity se připojili k Týdnu čtení dětem a také ponesou do nemocnice další plyšáky

čtvrtek 5. června 2014 11:00 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

 

OPAVA – Ke čtvrtému ročníku celorepublikové akce Týden čtení dětem, kterou připravila nezisková organizace Celé Česko čte dětem, se opět aktivně připojili i studenti Slezské univerzity v Opavě.

„Týden čtení dětem začal 1. června a náš projekt Předčítač, který pracuje už několik let pod hlavičkou Asociace studentů a přátel Slezské univerzity (ASPSU) v Opavě, se také zapojil, a to v tomto týdnu frekventovanějším čtením ve Slezské nemocnici v Opavě,“ říká k aktuálnímu programu jeho koordinátorka Helena Dlouhá.

Foto: reproPlány studentů-předčítačů sice komplikují přípravy na zkoušky a u některých také na „státnice“, ale přesto se snaží, aby vždy v poobědové době od dvanácti hodin četli z pohádkových knížek malým pacientům dětského oddělení a také navštívili Léčebnu dlouhodobě nemocných. Například v neděli 1. června, na prvním čtení „Týdne“ četli předčítači Neználkovy příhody. Posluchačkami byly přibližně desetileté pacientky a bylo viditelné, jak je návštěva předčítačů potěšila. „Knížku si děti vybraly samy, byla půjčená od jedné z dívenek, takže jsme četli opravdu podle přání. Pro zajímavost jedním z předčítačů byla také naše slovenská studentka, takže děti slyšely pohádku i ve slovenštině,“ informuje H. Dlouhá.

Za dětmi do nemocnice se vydá také nový prezident ASPSU Ondřej Pupík. A nepůjde jen s knihami. Vezme s sebou také medvědy, opice, klauny a další zvířátka a postavičky, zkrátka plyšáky, které projekt získal z dílčí akce „Daruj dětem ze Slezské nemocnice plyšáka III.“ Znovu se podařilo mezi studenty Slezské univerzity nasbírat dárky, kterými chtějí předčítači potěšit děti v nemocnici a dětem je zástupce ASPSU předá 6. června ve 13 hodin.

Foto: Martin KůsČtení dětem v opavské nemocnici bude pokračovat v průběhu celého roku. ASPSU tak má zájem o nové ochotné předčítače, kteří si dokáží najít občas chvilku volna a vyrazit za pacienty s knížkami v rukou. „Zájemcům, kteří by se rádi zapojili do čtení v nemocnici, připomínáme, že pro čtení je nutné být oficiálním předčítačem. Pro více informací nám můžete napsat na náš profil nebo na e-maily: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. ,“ říká ještě Helena Dlouhá s tím, že předčítání je dobrovolné a záleží čistě na ochotě a časových možnostech každého.

Týden čtení dětem neprobíhá v Opavě jen prostřednictvím předčítačů ASPSU, ale připojili se do něj i jinde. Vyvrcholením bude jeho slavnostní ukončení, kdy se v Kulturním domě Na Rybníčku bude číst pro děti prvního stupně základních škol. V pátek 6. června od 10 hodin budou v pestrém, netuctovém a zábavném programu číst, zpívat a hrát zpěvačka Markéta Konvičková, úspěšný spisovatel dětských knih Miloš Kratochvíl, herec a moderátor Lukáš Hejlík a soubor scénického čtení LiStOVáNí, který předvede knihu „Dobrodružství strýčka Ludvíka“ od Janneca Levi. Ve 12 hodin pak na stejném místě začne program pro děti z druhého stupně základních škol. Ti se mohou setkat a poslechnout si stejné interprety s tím, že soubor scénického čtení LiStOVáNí tentokrát předvede knihu „Můj příběh – 9.58“, jejímž autorem je jamajský sprinter Usain Bolt.

Studenti Slezské nemocnice ale nezapomenou na své předsevzetí a opět se vydají do Slezské nemocnice.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015