Univerzita třetího věku v Karviné pořádá pro své posluchače zajímavé exkurze

úterý 23. prosince 2014 8:30 Autor: Martin Kůs

Foto: Archiv U3V OPF

KARVINÁ - Stále větší oblibu si mezi posluchači Univerzity třetího věku Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné získávají exkurze pořádané v rámci rozšíření výuky. V zimním semestru akademického roku 2014/2015 účastníci jedné z takových exkurzí zavítali do Ruční papírny Velké Losiny a přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně.

Foto: Archiv U3V OPF„Kromě prezentace tradiční manufakturní výroby papíru a pestré škály originálních výrobků nabídla ruční papírna návštěvníkům ojedinělý pohled do několikasetleté historie řemesla v expozicích zdejšího Muzea papíru. Posluchači se seznámili s historickým vývojem a tradicemi starého papírnického řemesla a s počátky moderní průmyslové papírenské výroby v českých zemích,“ přibližuje námět exkurze karvinská koordinátorka U3V Mgr. Dagmar Sohrová a doplňuje, že dříve narození studenti projevili velký zájem také o novou reprezentační prodejnu a sezónní galerii Muzea papíru v prostorách obnoveného pozdně barokního objektu.

Po společném obědě se účastníci exkurze přesunuli na prohlídku přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně, která se v roce 2005 zařadila mezi sedm největších divů České republiky. V podzemí si prohlédli komunikační, technologické a větrací tunely a štoly. Součástí exkurze byla návštěva infocentra a promítání dokumentárního filmu o elektrárně.  Senioři se živě zajímali o fungování celé elektrárny a kladli na průvodkyni řadu otázek na technické detaily.
Nezapomenutelným zážitkem byla prohlídka dolní i horní nádrže elektrárny, na pozadí krásné podzimní scenérie Jeseníků.

V prosinci 50 posluchačů Univerzity třetího věku zamířilo v rámci připravovaného cyklu Historické proměny Evropské společnosti za vánočním kouzlem polského města Krakov.  Navzdory pošmournému počasí strávili všichni příjemný den prohlídkou historické části města zastupující všechny hlavní architektonické slohy – gotiku, renesanci i baroko, např. známého hradu Wawel.

„V podvečer v překrásně vánočně vyzdobeném centru Krakova obdivovali účastníci exkurze pohádkové betlémy v ulicích a "hejhalice" oznamující celou hodinu z věže Mariánského kostela.  U stánků si mnozí pořídili broušené sklo, šperky i vánoční dekorace - vše ruční umělecké výrobky,“ vrací se do Krakova Dagmar Sohrová.
Proč je o společné exkurze ze strany karvinských seniorů takový zájem? Karvinská koordinátorka o tom soudí: „Ukazuje se, že výsledným efektem těchto akcí je nejen získávání nových poznatků a praktických zkušeností, ale také navazování vzájemných kontaktů i nových přátelství. Proto se už dnes posluchači Univerzity třetího věku těší na to, jaká zajímavá místa navštíví v letním semestru, a jaké nevšední zážitky si z nich odnesou.“

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015