Týden slezské kuchyně opět nabízí gastronomickou tradici Opavského Slezska

pátek 10. dubna 2015 14:00 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVSKO - Tradiční pochutiny Opavského Slezska. To je ústřední téma druhého ročníku akce Týden slezské kuchyně, na jejíž realizaci se podílí i Ústav lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity. Gastronomické podniky na Opavsku znovu od 10. do 19. dubna do své nabídky zařadí tradiční regionální jídla připravená podle tradičních receptů a pozvou na ně své hosty. Ti následně ohodnotí nejen svoji spokojenost, ale také zájem o podávání těchto pokrmů v celoroční nabídce.

Foto: Martin Kůs„Do akce se letos zapojilo devatenáct podniků, kteří ji chápou jako projev sepjetí se zdejšími tradicemi, vyjadřují svůj patriotismus, a touto cestou přispívají k rozvoji a zkvalitnění zdejšího cestovního ruchu. Opět svoji nabídku rozšířily o jídla připravovaná buď podle receptů, nebo ze surovin, které jsou s Opavským Slezskem spojeny. Hosté je tak mohou nejen ochutnat, ale i ohodnotit a případně i získat některou ze zajímavých cen, samozřejmě také ve vztahu k regionální gastronomii,“ říká k Týdnu slezské kuchyně Mgr. Alexandr Burda ze Slezské univerzity s tím, že seznam zapojených restaurací a další informace najdou zájemci na www.slezskakuchyne.cz.

Hlavním iniciátorem akce je Změna pro Opavu, Slezská univerzita ji zaštítí profesně a vedle Destinačního managementu Opavské Slezsko se patronem stalo Statutární město Opava.

Foto: Martin KůsTaké letos Týden slezské kuchyně přímo předchází otevření turistické sezony na Opavsku. Podniky, které na výzvu slyšely, nejdou hosté jak v Opavě, tak jinde. Vedle těch, které smysl akce pochopily už loni a přihlásily se znovu, doplnily seznam účastníků i další, především mimoopavské podniky. Nechybí ani loňský vítěz zákaznického hlasování restaurace U Mlynáře v areálu Mlýn U vodníka Slámy v Háji ve Slezsku.

„Podle našeho průzkumu před prvním Týdnem slezské kuchyně v roce 2014 na otázku "Co je to slezská kuchyně?", dokázala odpovědět jen dvě procenta obyvatel regionu a říci některé konkrétní jídlo dokázalo asi šest procent dotazovaných. Dnes si troufám říci, že toto procento významně narostlo, o čemž svědčí zvýšený zájem o tyto speciality v restauracích a konec konců i zájem o naše tematicky takto zaměřené akce a degustační večery v Gastrocentru Slezské univerzity,“ konstatuje Alexandr Burda.

 

Foto: Martin Kůs

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015