Opavští absolventi U3V si převzali osvědčení o absolutoriu

úterý 16. června 2015 6:05 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA - Při cestách do zahraničí zjistila, že bez dobré znalosti jazyků jsou všechny dovolené a poznávání cizích krajů poloviční. A tak se Helena Ferfecká zapsala do kurzu angličtiny Univerzity třetího věku Slezské univerzity v Opavě.
Podobnou cestu ke studiu měla i Alena Novotná. „Já ráda pracuji na počítači, ale tam bez angličtiny moc neuspějete. Když jsem se dozvěděla o možnosti studia angličtiny na Univerzitě třetího věku, neváhala jsem,“ vzpomíná dnes. Obě dámy mají hodně společného. Vedle již zmiňovaného zájmu o angličtinu jsou obě absolventkami Univerzity třetího věku Slezské univerzity a čerstvými majitelkami osvědčení o absolvování programu celoživotního vzdělávání. Obě před několika dny zakončily již třetí rok svého studia. Jak se shodují, univerzita třetího věku jim nedává jen nové znalosti, ale také nová přátelství. Vždyť se se svými spolužáky po vyučování scházejí třeba v cukrárně u kávy a diskutují nejen o škole, ale také o rodině, dovolených, zážitcích…

Foto: Martin KůsPro Helenu, Alenu a další více než tři stovky posluchačů Slezské univerzity bylo pondělí 15. června dnem nanejvýš významným. Od desáté dopolední je totiž čekal slavnostní akt, kdy si z rukou rektora Slezské univerzity doc. Pavla Tuleji převzali své osvědčení o absolvování programu celoživotního vzdělávání.
„V letošním akademickém roce úspěšně studium dokončilo 319 posluchačů,“ informovala nás Michaela Kučerková z Centra celoživotního vzdělávání Slezské univerzity v Opavě, které výuku U3V organizuje.

Slavnostního aktu v posluchárně D1 univerzitní budovy v Hauerově ulici se vedle rektora univerzity osobně účastnil také prorektor pro studijní a sociální záležitosti doktor Tomáš Gongol a lektory jednotlivých kurzů zastupovali doc. Pavel Šopák z Ústavu historických věd Slezské univerzity a doktorka Gabriela Entlová z Kabinetu lektorských jazyků stejné univerzity. Jako host byl přítomen také náměstek primátora města Opavy Josef Stiborský, doprovázený svojí osobní asistentkou.

Foto: Martin KůsÚspěšné absolventy pozdravil nejprve rektor Slezské univerzity a poté k nim promluvil také náměstek primátora. Poté už jmenovitě zval studenty prorektor Gongol a rektor Tuleja jim předal osvědčení potvrzující absolvování Univerzity třetího věku Slezské univerzity v Opavě. Kromě něj si absolventi odnesli i dárek své alma mater. Slavnostní ráz setkání podtrhlo vystoupení Komorního pěveckého sboru Slezské univerzity v Opavě, který představil několik ukázek ze svého bohatého repertoáru.

Fotoreportáž z předávání osvědčení absolventům U3V najdete na facebooku Slezské univerzity


Foto: Martin KůsSlezská univerzita nabízí zájemcům studium Univerzity třetího věku nejen v Opavě, ale také ve druhém sídelním městě svých součástí v Karviné a rovněž ve výukovém centru v Krnově. V Krnově se slavnostní předávání osvědčení připravuje již tento čtvrtek 18. června, v Karviné pak 24. června od 13. hodin ve Velkém sále Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné (Univerzitní náměstí 1934/3).

Slavnostním vyřazením však aktivity U3V nekončí. Už teď se připravuje nový akademický rok 2015/16, který opět nabídne spoluobčanům starším 50 let celou řadu krátkodobých, semestrálních i vícesemestrálních kurzů. V polovině srpna se pak otevře termín pro podávání přihlášek, který se už tradičně uzavře v polovině září.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015