Studenti Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity jsou aktivní. Podíleli se na divadelním festivalu Dream Factory Ostrava

pátek 19. června 2015 8:19 Autor: Martin Kůs

FOTO: Ondřej Durczak/ Centrum multimediální tvorby

OSTRAVA, OPAVA - Studenti nespí, mnozí jsou aktivní, jen o tom nemluví. To je případ studentek a studentů Filozoficko-přírodovědecké fakulty (FPF) Slezské univerzity v Opavě, kteří se opět velmi aktivně angažovali na divadelním festivalu Dream Factory Ostrava (dfov.cz). Jeho letos již sedmý ročník se konal v průběhu prvního červnového týdne.

Přístup do zákulisí i do šaten
Studenti opavské fakulty se tvůrčím i organizačním způsobem podílejí především na fotografickém workshopu, který je součástí divadelního festivalu již čtvrtý rok. „Všichni mají akreditace, například fotografové mají kromě představení volný přístup také do zákulisí festivalu, na divadelní zkoušky, do šaten herců a podobně,“ uvedl student Institutu tvůrčí fotografie (ITF) Ondřej Durczak.

Studenti, kteří se baví i pracují
FOTO: Ondřej Durczak/ Centrum multimediální tvorbyKromě něho se festivalu Dream Factory Ostrava zúčastnili i další jeho kolegyně a kolegové, bez jejichž jmen by tento článek nebyl úplný. Jsou to: Lukáš Horký, student 5. ročníku ITF, který měl pod svou taktovkou technickou stránku workshopu, Lucie Fojtíková, studentka 2. ročníku navazujícího studia Audiovizuální tvorba a Kateřina Doleželová, studentka 3. ročníku Kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo starající se o organizační stránku workshopu. Veškeré dění natáčel na kameru Ondřej Smékal, student 1. ročníku navazujícího studia Audiovizuální tvorba, a na místě byli také fotografové: Martin Břežný, student 2. ročníku Multimediální techniky a Michaela Bobková, studentka 4. ročníku ITF.
„Je to úžasné propojení několika tvůrčích oborů Filozoficko-přírodovědecké fakulty. Navíc vzniká spolupráce mezi studenty různých oborů. Za všechny zúčastněné snad mohu říci, že to byl opět velký zážitek.,“ komentoval práci svých spolužáků Ondřej Durczak.

Studenti byli sehraní
FOTO: Ondřej Durczak/ Centrum multimediální tvorbyTým studentů se dohodl také na vzniku fotokatalogu a videospotu. Produkčně si ho na starost vzaly Lucie Fojtíková a Kateřina Doleželová, které musely zkoordinovat práci fotografů a kameramanů. „Všichni fungují samostatně a je s nimi skvělá spolupráce. Nejdůležitější je naplánovat rovnoměrné rozložení fotografů na celý průběh festivalu. Po skončení festivalu nám pak fotografové pošlou výběry fotografií, které ještě projdeme a roztřídíme. Výsledný výběr pak odešleme grafikovi Lukáši Horkému a ten sestavuje celý fotokatalog. Co se týká videa, jde opravdu jen o domluvu filmařů, poté už fungují samostatně,“ uvedla Lucie. Podle jejich slov ji na celém procesu nejvíce baví kontakt s fotografy, vhled do jejich tvůrčího vidění, kdy každý fotografuje jinak, zajímají ho jiné momenty na stejné inscenaci a zaměří se na jiné detaily.

Festival prestižních divadel
FOTO: Ondřej Durczak/ Centrum multimediální tvorbyFestival Dream Factory je největším činoherním festivalem na severní Moravě a ve Slezsku.  Během každého ročníku na něm vystoupí 15–20 divadelních souborů. Jedná se převážně o pražská profesionální divadla, například Dejvické divadlo, Divadlo Na zábradlí, Divadlo v Dlouhé, Činoherní klub, ale také Husa na provázku, Divadlo Bolka Polívky, Reduta, Městské divadlo Kladno a další činoherní divadla i ze zahraničí. Představení se odehrávají jak v kamenných divadlech v Ostravě, tak na alternativních scénách v areálu bývalého dolu Hlubina.

 Autorka: Zuzana Urbánková/Centrum multimediální tvorby

FOTO: Ondřej Durczak/ Centrum multimediální tvorby

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015