Opavský primátor poděkoval univerzitním studentům za pomoc

pondělí 23. listopadu 2015 11:12 Autor: Martin Kůs

2015 11 svatomartinske 1

OPAVA – Vážený pane rektore, dovolte mi, abych Vám, Vašim pracovníkům a v neposlední řadě i Vašim studentům poděkoval za účast na Svatomartinských slavnostech v Opavě konaných 11. listopadu 2015. I díky Vašemu profesionálnímu přístupu a nasazení se tato akce setkala s velmi příznivým ohlasem veřejnosti, a byť se v Opavě konala v tomto rozsahu poprvé, přišlo na ni několik set Opavanů. Jsem velmi rád, že se i touto akcí daří v praxi naplňovat deklarace o spolupráci, kterou jsme před časem spolu podepsali.

Vážený pane rektore, předejte, prosím, mé poděkování všem, kdo se na organizaci a úspěšném průběhu této akce podíleli.

Děkuji.

S úctou Martin Víteček, primátor Statutárního města Opavy

Toto je text dopisu, kterým opavský primátor poděkoval prostřednictvím rektora doc. Pavla Tuleji Slezské univerzitě za spolupráci na jedné z nejvýraznějších akcí letošního listopadu v Opavě. Oslavy svatého Martina byly až nečekaně bujaré a nejen milovníci mladého vína si určitě přišli na své.

2015 11 svatomartinske 2Vše vypuklo fanfárami na věži Hlásky 11. 11. v 11:11 a chceme-li tomu věřit, také v 11 vteřin. Pak už se dole na Horním náměstí začaly otvírat první láhve s etiketami Svatomartinské víno. Dlouhý had čekajících u stánku jasně dokazoval, že chuť na něco výjimečného Opavané mají a že letošní “Svatomartinské“ se vinařům opravdu povedlo.
Nad sklenkou vína se odpoledne Opavané dočkali i svatomartinského průvodu, v jehož čele jel na bílém koni sám svatý Martin. Toho na náměstí před divadlem přivítal primátor města Opavy Ing. Martin Víteček a společným přípitkem zahájili druhý ročník Opavské vinařské stezky, tedy akce, kdy do dlouhé noci otevřené místní vinotéky a restaurace nabízely svým hostům degustace vín a likérů.

2015 11 svatomartinske 4Ale vraťme se zpět k dopisu. Těmi, komu má rektor Slezské univerzity poděkování tlumočit, jsou především studenti. Právě studenti oboru Lázeňství a gastronomie Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu byli ti, kdo neúnavně a s úsměvem od 11:11 hodin až do šesté večerní pod vznášející se vzducholodí s univerzitním logem nabízeli a podávali doušky svatomartinských vín Opavanům. Ti, kteří jim podávali zasvěcený výklad i informace původu a druzích jednotlivých vzorků a starali se, aby jich byl dostatek.
Nebyli však jediní. V družině, která provázela sv. Martina na jeho cestě Opavou, byli také vysokoškoláci. V dobových kostýmech jsme zde viděli především posluchače oboru Kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo a členy Asociace studentů a přátel Slezské univerzity. Ať jako příslušníci měšťanských rodin, potulní mniši či zbrojný lid, společně dokreslovali atmosféru dne, který snad zklamal pouze v jediném – nenapadl sníh.  

2015 11 svatomartinske 5

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015