Členové Archeologického klubu se vydali na exkurzi do Stockholmu

sobota 2. ledna 2016 9:52 Autor: Martin Kůs

Foto: archiv Petra Rataje

TEXT: Petr Rataj

STOCKHOLM, OPAVA - Dvanáct členů Archeologického klubu - studentů Slezské univerzity v Opavě – se ve dnech 6. až 9. prosince 2015 vydalo na exkurzi do Stockholmu. Exkurze se konala pod záštitou Archeologického ústavu SU. Cílem této exkurze bylo poznat severskou historii a archeologii a za tímto účelem jsme navštívili několik muzeí a zajímavých míst v hlavním městě Švédska.

První den jsme se po příletu ubytovali a vyrazili do historického jádra města na ostrově Gamla Stan.
Druhý den jsme navštívili nejstarší skanzen a ZOO pod širým nebem, který nese název Skansen. Založil ho roku 1891 Artur Hazelius, aby ukázal, jak se žilo v různých částech Švédska před industrializací. Nachází se zde mnoho historických budov a rostlin z celého Švédska. Většina budov pochází z 16. - 17. stol. a předvádějí se zde tradiční řemesla v dobovém prostředí a kostýmech. Již podle názvu Skansen je patrné, že dal vzniknout novému typu muzea a jeho jméno se dnes používá obecně k označení všech muzeí podobného typu.

Foto: archiv Petra RatajeDále jsme navštívili námořní muzeum Vasa, ve kterém se mimo jiné nachází i světoznámá loď Vasa. Zde nás zaujaly způsoby vyzvedávání a samotná záchrana lodi a nálezů, včetně způsobů konzervace, kterou jsme měli možnost vidět na vlastní oči, jelikož na lodi neustále pracuje mnoho konzervátorů a restaurátorů, ve spolupráci s historiky a archeology.

Třetí den jsme se šli nejprve podívat na Stockholmský palác, oficiální sídlo švédské královské rodiny, na jehož nádvoří zrovna probíhala výměna stráží. Poté jsme se přemístili do muzea středověku, které bylo postaveno v nejstarší části Stockholmu a mnoho exponátů zde vystavených bylo prezentováno „in situ“.

Poslední muzeum, které jsme navštívili, bylo Muzeum kultur středomoří a blízkého východu, kde se nacházejí velké archeologické sbírky ze starověkého Kypru, Řecka, Turecka a Egypta. Zejména Kyperské poklady jsou nesmírně ceněny, protože je to největší sbírka Kyperské historie mimo samotný Kypr.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015