Mladí vědci pozor! Startuje další ročník soutěže FameLab

čtvrtek 8. února 2018 12:01 Autor: Martin Kůs

2018 02 famelap 1

PRAHA, OPAVA - Jste studujícím nebo pracujícím v přírodovědných a technických oborech a bylo vám už alespoň 21 let? Pokud ano, tak především právě pro vás je určena mezinárodní soutěž FameLab – bavme se vědou.

Úkol je i není jednoduchý: soutěžící musí v pouhých třech minutách publiku a odborné porotě vysvětlit své vědecké téma. Porota posuzuje, zda je vystoupení vědecky správné, srozumitelné laické veřejnosti a pokud možno i zábavné.
Jedná se o postupovou soutěž. Nejprve bude v oblastních kolech, která se uslkuteční v Praze a ve Zlíně, vybráno deset nejlepších, ti projdou  školením MasterClass a zamíří do národního finále. Vítěz či vítězka národního finále pak bude reprezentovat Českou republiku v anglickém Cheltenhamu, kde předvede své vystoupení v angličtině. Letošní mezinárodní finále se bude konat opět v první polovině června jako součást prestižní akce zaměřené na popularizaci vědy nazvané Cheltenham Science Festival (www.cheltenhamfestivals.com/science/).
V České republice ji pod záštitou předsedkyně AV ČR prof. RNDr. Evy Zažímalové, CSc., organizuje British Council a ADETO z.s. za podpory Českých center, Nadace Tomáše Bati a Britského velvyslanectví v Praze.

"Letošní novinkou je jazykové rozšíření soutěže – pokud si soutěžící budou přát, můžou předvést své vystoupení v angličtině, což nově umožnil partnerský vstup Britského velvyslanectví v Praze. Samozřejmě zůstává možnost vystoupit v češtině nebo ve slovenštině,“ doplnila informace Dáša Sephtonová z Britského velvyslanectví v Praze.

PŘIHLÁŠKA DO SOUTĚŽE A DALŠÍ INFORMACE


Elektronická přihláškU, informace, praktické tipy a vystoupení z minulých ročníků jsou k dispozici na www.famelabcz.com a na www.britishcouncil.cz. Přihlášení probíhá velmi snadno a to na základě vyplnění přihlášky a její zaslání na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do 28. února 2018.

Soutěž FameLab pro mladé vědce a vědkyně vznikla v Anglii v roce 2004 a úspěšně se šíří po světě. Hlavními partnery na mezinárodní úrovni jsou vedle British Council také NASA a CERN.  Dosud se jí účastnili vědecké naděje ze 30 zemí světa.
FameLab účastníkům nabízí šanci zlepšit své schopnosti v oblasti popularizace vědy a komunikace s médii. Zároveň si klade za cíl přinést publiku aktuální ukázky toho, čím se v současnosti zabývá výzkum v oblasti medicíny, matematiky a přírodních a technických věd.  Je možné přihlásit i vystoupení III. vědní oblasti, pokud budou tematicky či metodicky propojeny s přírodními či technickými vědami.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015