Studentská konference: kreativita v gastronomii nebo otázky profesního růstu

středa 24. dubna 2013 11:48 Autor: Martin Kůs

2013 04 stud konference publikumOPAVA - Studentská konference pro posluchače 3. ročníku oboru Lázeňství a turismus Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity. To bylo zadání pro skupinu deseti posluchačů v rámci předmětu Podnikání v oboru.
Den D nastal 22. dubna v Gastrocentru Slezské univerzity na Hradecké ul. v Opavě. Pod taktovkou vedoucí skupiny Zuzany Kuderové pozvali aktéři své spolužáky na setkání s odborníky z praxe a vyzvali je k vzájemné diskusi nad problematikou v oborech, v nichž by jednou chtěli pracovat.

2013 04 stud konference prednasejiciZajímavých témat studenti vyslechli hodně, tak například jak zapojit fantazii k inovaci jídel tak, aby i klasika byla nejen chutná, ale i moderní, barevná a hlavně odpovídající současným nárokům zákazníka. „Normální je staženou kůži z ryby vyhodit. Já se ale zamyslel, nakrájel ji na proužky, obalil, stočil do kolečka, osmažil a vytvořil jsem atraktivní ozdobu na talíř. Nejen, že tradiční jídlo dostalo úplně jiný moderní vzhled, ale také se pak dá nabízet za jinou cenu. A zákazník ji rád akceptuje,“ vysvětloval úspěch kreativního kuchaře Emil Uřinovský, šéfkuchař pětihvězdičkového rakouského alpského hotelu.
Řeč přišla také na projekt chystaný v prostorách zámku Hradec nad Moravicí, možnosti práce a studia v zahraničí, nebo na informace ze zákulisí práce hotelového týmu.
Na závěr se dostalo také na otázku budování kariéry. Anna Venzlová, odborná pedagožka VOŠ Opava a bývalá ředitelka hotelu Koruna v Opavě, na svém profesním růstu dokumentovala, že nejhorším nepřítelem oboru je lenost. „Roztáhněte křídla a leťte, co vám svět dovolí,“ motivovala posluchače. „Já jsem byla, jak se říká, v pravou chvíli na pravém místě se správnými lidmi. Přihlásila jsem se, jako jediná žena, ve svých čtyřiadvaceti letech na kulinářskou soutěž tehdejší výstavy Salima a vyhrála ji. To bylo mé životní štěstí,“ zahájila vyprávění, které od zisku zlaté medaile pokračovalo praxí v řadě zemí světa v nejlepších hotelech a podnicích.

2013 04 stud konference moderatoriKonference má za sebou druhé pokračování a soudě podle ohlasů úspěšné. Cíl umožnit posluchačům oboru větší setkání teorie s praxí a navázání diskuse mezi studenty a zkušenými pracovníky z oboru se podařilo splnit. „Studenti se měli možnost obohatit o velké množství zajímavých postřehů z oboru a možná tato konference někoho inspirovala i při volbě budoucího povolání,“ shodli se moderátoři odpoledne Barbora Bojková a Jan Prášil. Akce měla ještě jedno prvenství: zatímco první ročník připravoval Mgr. Alexandr Burda, odborný asistent Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu, letos měli kompletní přípravu na starosti sami studenti. A podle svého vyučujícího úkol zvládli k všeobecné spokojenosti.

 

Fotoreportáž z konference najdete na facebooku Gastrocentra SU

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015