AKTUALIZOVÁNO: Opavský Majáles 2014 – po filmu se ujme žezla divadlo

úterý 6. května 2014 6:43 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

UPOZORNĚNÍ POŘADATELE: V PROGRAMU DNEŠNÍHO FILMOVÉHO DNE DOŠLO KE ZMĚNĚ - ÚVODNÍ PŘEDSTAVENÍ V 15 HODIN SE NEUSKUTEČNÍ A ZAČNE SE AŽ V 16 HODIN AUTORSKÝM ČTENÍM. NICMÉNĚ BUDE OTEVŘENA MINIZOO STŘEDISKA VOLNÉHO ČASU, A TAK LZE VOLNÝ ČAS STRÁVIT PROHLÍDKOU CHOVANÝCH ZVÍŘAT.

OPAVA – První den Opavského Majálesu 2014 je za námi. Byl to Filmový den, a tak o tom, co se dělo, asi nemusí být moc pochybností.

Podobně jako celý letošní svátek mladosti a studentského života, byla i skladba filmů podřízena tématu Farma zvířat. A samotný film podle Orwellovy předlohy Farma zvířat režisérů Joye Batchelora a Johna Halase z roku 1954 v nabídce samozřejmě nemohl chybět. Ale majálesová filmotéka byla daleko pestřejší. Mezi desítkou snímků nechyběly krátké Disneyovy grotesky nebo hit nedávných let Madagaskar. „Při volbě skladby filmů jsem se snažil orientovat na většinového diváka a nabídnout filmy vážnější, filmy pro zamyšlení, pro zasmání i ty pro menší diváky. Samozřejmě se vše točí okolo zvířat,“ říká za pořadatele Opavského Majálesu Asociaci studentů a přátel Slezské univerzity v Opavě, posluchač druhého ročníku magisterského studia Kulturní dějiny Jan Woitek a organizátor Filmového dne.
Foto: Martin KůsZda byl jeho výběr dobrý, se prý teprve dozví z reakcí, které přijdou. V každém případě ho potěšila důvěra kolegů z Asociace, protože mu do promítání nikdo nemluvil, jen prý občas dostal nějaké doporučení. „Podařilo se mi zajistit poměrně málo známý, ale velmi zajímavý animovaný film Kocour Fritz režiséra Bakshiho, který se k dnešku tematicky hodí, i když obsahuje i explicitní erotiku nebo hašišové opojení. Navíc to byl vůbec první animovaný film přístupný až od osmnácti let. Vypráví příběh kocoura Fritze, který studuje vysokou školu, ale rozhodne se spálit svá skripta a vydá se do světa poznávat život...

Foto: Martin KůsJan také dodává, že otvírací den Majálesu má na univerzitní půdě, která je chtě nechtě považována za formální prostředí, za úkol spojit studenty i veřejnost na akci, kde je veselo, hraje hudba a dokonce je mimořádně povoleno točit pivo. Příchozí si tak nejen mohli mezi promítáním dát něco dobrého ve stánku, který přímo u vchodu do budovy vyrostl ve spolupráci s Music klubem Jam, ale od zvířecích příběhů si mohli také odpočinout v herně Klubu deskových her Pajdulák, ve kterou se na celý večer proměnila tzv. odpočívárna a kde jim ochotně Jakub Šotola se svými kolegy hry nejen zapůjčili, ale také uvedli do pravidel a děje.

Dnes Majáles pokračuje druhým dnem, který dostal název Divadelní a sportovní. Bude-li se opakovat situace z předchozích ročníků, zůstane sice jen u toho divadelního, ale i tak bude opět pestrý a určitě by byla chyba vynechat jej. Divadelní a sportovní den se uskuteční v Loutkovém divadle SVČ v opavské Husově ulici.

„Vše dnes začne úderem třetí hodiny odpolední, kdy se představí studenti oboru Kulturní dramaturgie ve scénickém čtení hry své spolužačky Katky Doležalové. Poté, v šestnáct hodin, začne autorské čtení básníků, které je součástí naší novinky nazvané Půjčovna slov, o hodinu později dostane prostor Improliga. V sedm večer začne představení Zajíc v pytli a den ukončí fireshow okolo půl deváté,“ popsala nám v kostce Divadelní den jedna z jeho organizátorek Šárka Lisová, která nás upozornila, že s tou absencí sportu to nebude tak úplně pravda. V 18 hodin se totiž představí dvojnásobný vice mistr republiky ve freestyle fotbalu Vít Kanyza.

Šárčina kolegyně a druhá z hlavních organizátorek druhého majálesového dne Lucie Gurecká nám vysvětlila, co je to Improliga: „Principem Improligy je souboj dvou účastníků, kteří na základě pokynů kouče reagují a v okamžité improvizaci představují určité dané téma, které na základě dalších indicií rozvíjejí, posunují atd. Koučem v tomto případě bude Lukáš Čech, který má zkušenosti s naváděním lidí z pozice filmového režiséra.“ Druhou významnou novinkou dne, ale i celého Majálesu bude Půjčovna slov. „Rádi bychom seznámili Opavany s literárními autory, prozaiky, povídkáři i básníky z našeho okolí. Ve foyeru divadla budou představeni prostřednictvím fotografií, popisků a samozřejmě svých děl. Zjednodušeně řečeno, naše vize je taková, že bychom chtěli lidi více přitáhnout ke čtení, umožnit jim, aby si třeba vzali některou báseň s sebou domů, a kdo ví, třeba s ní nějaký mládenec dokáže okouzlit svoji přítelkyni. A třeba se opravdu podaří touto cestou zaujmout návštěvníky pro čtení,“ říká Lucie, která mimo jiné aktivity organizuje pod Asociací studentů a přátel Slezské univerzity také projekt Předčítač, kdy studenti dochází za dětmi do Slezské nemocnice a čtou jim z knížek.

„Divadelní den zakončíme tradičně v Jamu. Tentokráte trošku neobvykle, v duchu dotyků a pohlazení na akci Mácni si party. Samozřejmě ne všem jsou všechny dotyky příjemné. Nejen proto bude na párty přítoma hlídka, která bude dohlížet na „morální“ průběh akce:-) Ale i tak se připravte na nejhorší!“ vzkazuje ještě Lucie Gurecká.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015