Představitelé ambasády Republiky Jižní Afrika v naší zemi se o Slezskou univerzitu v Opavě nepřestávají zajímat

čtvrtek 15. května 2014 12:55

Foto: Ivan AugustinOPAVA - V rámci návštěvy sídelního města Slezské univerzity (SU) pobývala 14. května na akademické půdě J.E. velvyslankyně Republiky Jižní Afrika v ČR Franki Verwey. Setkala se tu s představiteli SU a jejích opavských součástí a v univerzitní aule pronesla přednášku, jíž mladým posluchačům poutavě přiblížila nedávnou minulosti i současnost své země.

Vzácného hosta doprovázeného opavským primátorem prof. PhDr. Zdeňkem Jiráskem, CSc., oficiálně v zasedací místnosti rektorátu SU přijal prorektor pro vědu a zahraniční styky prof. RNDr. Miroslav Engliš, DrSc. Přijetí byli přítomni též prorektorka PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., zástupci opavských univerzitních součástí, ředitel Matematického ústavu prof. RNDr. Jaroslav Smítal, DrSc., proděkani Filozoficko-přírodovědecké fakulty (FVP) a Fakulty veřejných politik Mgr. Martin Čapský, Ph.D., a Mgr. et Mgr. Andrej Tóth, Ph.D., předseda Akademického senátu SU Mgr. Petr Slováček, Ph.D., a studenti oboru Středoevropská studia.

Na uvítanou provedl prof. M. Engliš rekapitulaci kontaktů SU s ambasádou Republiky Jižní Afrika v ČR. Připomněl celou jejich genezi od první návštěvy v listopadu 2001, kterou na akademické půdě vykonal velvyslanec dr. Noel Noa Lehoko, absolvent studia medicíny na Univerzitě Palackého v Olomouci z osmdesátých let 20. století, až po pracovní pobyt chargé d´affaires Jihoafrické republiky v ČR, jímž byl v únoru 2012 Zoyisile Mfundo Dasy. Zmínil též inciativu členů Studentského politologického fóra působícího na Fakultě veřejných politik (FVP), kteří v dubnu 2011 zorganizovali Africký týden, jehož mediálně sledovaného zahájení se zúčastnila J.E. velvyslankyně Celie Sandra Botha. Poté se přítomní zástupci univerzitních součástí prezentovali stručnými vizitkami fakult a vysokoškolského ústavu.

Foto: Ivan AugustinJihoafrická diplomatka poděkovala za možnost návštěvy SU a potvrdila, že někteří mladí lidé z její země studují na českých univerzitách v Praze, Brně, Liberci a v Pardubicích. Pokud jde o obory, o něž projevují zájem, zmínila konkrétně např. dopravní management. Osobní interes projevila ve vztahu k pojetí výuky oboru Středoevropská studia. Od dr. A. Tótha se jí dostalo ujištění, že region střední Evropy je na Ústavu středoevropských studií FVP chápán v širších destinacích zahrnujících též Balkán a Pobaltí. Bližší vysvětlení si velvyslankyně vyžádala i v souvislosti se zmínkou o mezinárodní dimenzi astrofyzikálních výzkumů realizovaných na Ústavu fyziky FPF. Informovala se rovněž o celkovém počtu studentů SU a obecně ocenila vysokou úroveň našeho vysokého školství.

Vyvrcholením jejího jednodenního pobytu v Opavě, během něhož se setkala s představiteli radnice, navštívila Městský dopravní podnik, a.s., a prohlédla si konkatedrálu Nanebevzetí Panny Marie, se stala její přednáška a prezentace v posluchači zaplněné univerzitní aule. Svůj výklad citlivě nesoustředila pouze k problematice zahraniční politiky Republiky Jižní Afrika, ale představila tuto zemi v celistvosti a v mnohých souvislostech, přičemž záměrně hledala pro ilustraci blízkosti s ČR styčné body. Nalezla jak např. v nedávné minulosti, tak ve žhavé současnosti. V prvním případě upozornila na podobnost novodobých historických mezníků. Vždyť 16. listopadu 1989 se Jihoafrická republika dokázala vyrovnat s rasovou segregací a jen rok po vzniku ČR se v ní konaly všeobecné volby, jež do prezidentského křesla pozvedly nezapomenutelného bojovníka proti rasismu, za demokracii a národní usmíření Nelsona Mandelu (1918-2013), nositele Nobelovy ceny za mír (1993). Ve vztahu ke styčným bodům současným poukázala s nadsázkou a pro odlehčení výkladu na stav dopravní infrastruktury…

V závěru výkladu, jenž byl mladými posluchači z řad studentů SU odměněn vřelým aplausem, reagovala na vznesené dotazy posluchačů. Poté se s ní rozloučil jak primátor prof. Z. Jirásek, tak Mgr. Jaromír Šimánek, osobnost, která v Opavě o živé kontakty s Republikou Jižní Afrika dlouhodobě usiluje. Návštěvu na SU zakončila J.E. velvyslankyně F. Verwey zápisem do pamětní knihy a přátelským rozhovorem s prorektory prof. M. Englišem a dr. R. Dluhošovou, při němž jí prvně jmenovaný předal pamětní plaketu a reprodukci díla našeho předního tvůrce a někdejšího pedagoga Institutu tvůrčí fotografie FPF Mgr. Jana Pohribného.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015