České a světové turistické zajímavosti v cyklu přednášek Obchodně podnikatelské fakulty pro Univerzitu třetího věku

středa 21. května 2014 8:30

2014-0521-u3v karvinaKARVINÁ – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné se v rámci studia Univerzity třetího věku nezaměřuje pouze na čistě ekonomická témata, nýbrž rozšiřuje nabídku studia o další atraktivní vzdělávací oblasti. Na základě zájmu ze strany posluchačů byl v dubnu uspořádán formou čtyřdenního soustředění cyklus přednášek s názvem České a světové turistické zajímavosti.

Jak samotné téma, tak i poutavá forma, jakou bylo toto téma přednášejícím Ing. Patrikem Kajzarem, Ph.D., z Katedry cestovního ruchu zpracováno, se setkaly s velmi pozitivními ohlasy účastníků. Přednášky byly oživeny nejen prezentacemi fotografií a videozáznamů, ale např. účastí studentů prezenčního studia a závěrečnou soutěží o ceny. Posluchači navíc obdrželi přehledné studijní materiály. V návaznosti na přednáškový cyklus se zúčastní senioři exkurze do Lednice na Moravě.

Posluchačka Bc. Svatoslava Barošová zhodnotila uvedený kurz takto:
„Duben bývá pro seniory měsícem, kdy již začínají více cestovat. Skupina 27 obyvatel karvinského okresu se zaměřila na cestování formou přednášek Univerzity třetího věku „České a světové turistické zajímavosti“ na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné. A vyplatilo se! Přednášející dr. Patrik Kajzar měl pečlivě připravené přednášky formou videí, prezentací, mluveného slova a praktických ukázek.

Úžasný den jsme strávili se studenty fakulty, kteří nám přiblížili svou rodnou zemi. Studentka přednášející o Bulharsku přitančila v národním kroji, přidala ochutnávku národního jídla a s úsměvem a milým projevem nás seznámila s mentalitou obyvatel Bulharska a také Španělska.

Student Srí Lanky nás přiměl se zamyslet nad tím, že ač je všude hezky, měli bychom si vážit toho, že můžeme žít v naší krásné republice se svými blízkými. Krásy jeho vzdálené vlasti nám přiblížil názorně připravenou prezentací. Nejenom pasivním sezením v školních lavicích, ale i aktivním prověřovacím testem jsme se vrátili do školních let.

Test byl o ceny a tři nejlepší získali hodnotné dárky pro své další cestovatelské aktivity. Exkurzi do Lednice na Moravě uvítali všichni účastníci s povděkem, protože nejenom sluchem, ale hlavně zrakem, životními zkušenostmi, setkáváním a praktickou ukázkou se učíme cestovat. Univerzita třetího věku na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné nám umožnila učit se novému i v pozdním věku. Děkuje tímto organizátorům za podmínky, které vytvořili pro uskutečnění tohoto přínosného projektu.“

Na další podobné zajímavé aktivity se karvinští posluchači U3V mohou těšit také v příštím akademickém roce.

AUTOR: Dagmar Sohrová

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015