Nejmladšími účastníky vydařené Slezské muzejní noci se v Opavě staly děti našich dřívějších absolventů

čtvrtek 26. června 2014 7:30

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Slezská muzejní noc začala sice 20. června v objektech Slezského zemského muzea - v historické výstavní budově, v knihovně na Tyršově ulici, v Arboretu v Novém Dvoře, v Národním památníku II. světové války v Hrabyni a v Památníku Petra Bezruče - a dále také v Obecním domě už v 18 hodin, mnozí z účastníků však čekali, až „noc“ pokročí.

Foto: Ivan AugustinNa posledně jmenovaném místě k ní návštěvníky přiblížilo vystoupení Komorního pěveckého sboru Slezské univerzity (SU). Pod taktovkou sbormistryně Mgr. Vladimíry Vašinkové těleso od 20 hodin potvrdilo, že se na společné účinkování s ansámblem Rochester Oratorio Society z USA, jež se uskuteční 1. července v někdejším kostele sv. Václava v Opavě (začátek v 18 hodin), připravuje zodpovědně. Jeho výkon nepostrádal na uvolněnosti, pozornost početných posluchačů, mezi nimiž byly nejmladšími děti dřívějších absolventů naší univerzity, byla víc než soustředěná, reakce na jednotlivé interpretované skladby spontánní. Posluchačů v průběhu vystoupení přibývalo a nikoho ve vestibulu Obecního domu v prostoru před nástupem na schodiště vedoucí do vyšších poschodí nohy nebolely. Naopak, naprostá většina z nich po jeho ukončení cestu do pater nastoupila.

V tom prvním se o odborný výklad v expozici Cesta města a na výstavách „Československé legie v Rusku1914-1919“ a „Josef (Joža) David“ postarali vesměs současní studenti, případně absolventi SU. Návštěvníky vítali dokonce v kostýmech a nechali je hádat, koho představují. Tak bylo možno se přes staletí setkat jak s prostou přadlenou, tak se vznešenou císařovnou Marií Terezií, ale též s legendárním opavským purkmistrem Johannem Josefem Schösslerem (1761-1834) a architektem Josefem Mariou Olbrichem (1867-1908). Studenti, jež je s velkým zaujetím „hráli“, se jistě nebudou zlobit, když je nebudeme jmenovat. Podstatné pro ně bylo, když se jim dotázané podařilo navést tak, aby zosobněné postavy uhodli, pro ty menší mezi návštěvníky to, že i v případě, kdy chybili, získali za svou snahu v podobě bonbónku odměnu.

V Národním památníku II. světové války v Hrabyni zaujaly komentované prohlídky expozice Doba zmaru a naděje a výstavy Heliodor Píka - legionář a vojenský diplomat. „S účastí více než sedmi set lidí, kteří si vpředvečer 65. výročí násilné smrti generála Heliodora Píky, památník prohlédli, jsme spokojeni a cítíme se taky dost vymluveni,“ zhodnotila Mgr. Jana Horáková, která si v závěru roku připomene, že je jí Hrabyně osudem už 25 let.

Foto: Ivan AugustinPamátník Petra Bezruče zase vedle hlavní expozice nabídl výstavu „Příběh jednoho domu“, tedy toho na Ostrožné ulici č. 35. Exkurz do jeho historie doplnilo čtení nejen z tvorby Petra Bezruče, ale též Vojtěcha Martínka (1887-1960) a nedávno devadesátiletého Oldřicha Šuleře. Pozadu nezůstala ani knihovna Slezského zemského muzea, jež prezentovala některé vzácné tisky ze svých fondů a pro většinu příchozích též, byť k jejich otevření došlo už na počátku minulého roku, rekonstruované prostory Janottovy vily. V historické výstavní budově pak nejmenší návštěvníci brali útokem především suterén expozice.

Slezská muzejní noc však není pouze svátkem Slezského zemského muzea. Jak informoval k ní vydaný příležitostný tisk, letos se zapojila i památka Dolní Vítkovice, hornické muzeum Landek Park, pamětihodnosti ve Fulneku, Klimkovicích, Muzeum Beskyd ve Frýdku-Místku, Muzeum Oderska, Městské muzeum v Krnově, Vodní mlýn Wesselsky a muzeum Slezský venkov v Holasovicích. Příznivci železnice se mohli potěšit prohlídkou výtopny v Třemešné ve Slezsku na nultém kilometru úzkokolejky vedoucí do Osoblahy nebo návštěvou expozice Severní dráha císaře Ferdinanda v Železničním muzeu moravskoslezském, o.p.s., v Moravské Ostravě. Ti, kdo vážili cestu z Opavy do Nového Dvora (za nasvícenými stromy či do expozic a na dvě výstavy) a do Hrabyně, vesměs využili služeb společnosti TQM-holding.

Opavě, konkrétně úzké spolupráci Slezského zemského muzea a Slezské univerzity, patří také poslední poznámka. Na Slezské muzejní noci ji bylo opravdu vidět. Mladí průvodci z řad studentů si dosyta prověřili své komunikační schopnosti, jejich jen o málo starší kolegové, absolventi, přesvědčili, že jejich angažováním udělalo Slezské zemské muzeum dobrý tah. A konečně ani Ministerstvo kultury ČR nemusí nijak litovat, že tuto aktivitu finančně podpořilo. Když závěrem uvedeme, že hlavními mediálními partnery Slezské muzejní noci se staly Hitrádio Orion a jeden z nejrozšířenějších polských deníků Gazeta Wyborcza, nemusí mít nikdo obavy o nedostatek informací o ní. Kdo je nevyužil a pohodou „ozvláštněnými“ muzei v českém Slezsku 20. června neprošel, může litovat a čekat, zda mu bude podobná příležitost nabídnuta i za rok.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015