„Pozvání do Spojených států jsme sice dostali, přesto cesta tam zůstává zatím jen snem,“ ví Vladimíra Vašinková

úterý 22. července 2014 9:11

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Byť od koncertu Komorního pěveckého sboru Slezské univerzity (KPSSU) s pěvci z Rochester Oratorio Society uplynuly už tři týdny, dojmy z něj zůstávají živé. Jak vystoupení prožila sbormistryně KPSSU Mgr. Vladimíra Vašinková, o tom jsme s ní hovořili uprostřed léta, jež ji ale neodrazuje od intenzivních myšlenek na novou sezonu činnosti tělesa.

„Pevně věřím, že navázaný kontakt se zámořským sborem, který se přes nedlouhý čas setkání a účinkování v průběhu prvního červencového dne ukázal pevnějším, než by se mohlo zdát, bude pro naši další práci mnohé znamenat,“ netají V. Vašinková. Za první úkol po návratu pěvců z prázdnin do posluchárny budovy na Olbrichově ulici v Opavě, kde budou každý úterní podvečer zkoušky znovu probíhat, považuje dokončení nastudování skladby Insalata Italiana. „Jde o didaktické dílo plné výrazových a dynamických znamének, jakousi parodii na operu, jehož autorem je skladatel Richard Genée (1823-1895),“ vysvětluje sbormistryně. „Podstatnou část už umíme, je však potřeba vše dotáhnout,“ dodává s tím, že od splnění tohoto zadání ji ani jistá obměna složení sboru neodradí.

Foto: Ivan Augustin„Loučil se už Radovan Servus, další odchody nebudu raději přivolávat. Ale snad získáme i posily, jak avizovalo naše květnové vystoupení na zámku v Linhartovech a červnové při předávání osvědčení absolventům univerzity třetího věku v Opavě,“ ujišťuje V. Vašinková. Pro další, kteří by se snad mohli nechat zlákat, připravuje KPSSU zářijové vystoupení pod hlavičkou Asociace studentů a přátel Slezské univerzity na nádvoří budovy Filozoficko-přírodovědecké fakulty na Masarykově ulici v Opavě. „Bude věnováno především nově příchozím studentům prvních ročníků a o nic je neošidíme, protože současně poslouží jako generálka na vystoupení v rámci festivalu Bezručova Opava a předpokládané účinkování v programu Akademického dne 2014,“ vysvětluje sbormistryně význam produkce, jejíž loňská premiéra na stejném místě zabrala. „Do sboru přišly nové altistky, což se nám moc hodilo,“ doplňuje.

Jistý dluh v podobě opavského ukončení reciproční výměny pociťuje KPSSU k pěveckému sboru Bernardini z Břidličné. „Už delší dobu se nemůžeme ujednotit na termínu koncertu, nyní byla vznesena nabídka na jeho říjnové konání v někdejším kostele sv. Václava,“ nahlíží V. Vašinková do pracovního diáře, v němž nechybí ani nejedno vánoční vystoupení. „Slezská muzejní noc s naší účastí měla ohlas, a tak už Opavská kulturní organizace projevila zájem o koncert sboru v témže místě, tedy ve vestibulu Obecního domu, kam si nás přišlo poslechnout víc lidí, než jsme čekali,“ bilancuje další z posledních úspěšných vystoupení tělesa.

Přesto mezi těmi nejprestižnějšími zůstane za téměř šest let jejího vedení KPSSU společný koncert s pěvci z Rochester Oratorio Society. „V lednu nám přišla elektronická nabídka, která působila podmínkami tak fantasticky, že jsme pojali podezření, aby se nejednalo o nějaký spam. Všechno je hrazeno americkým partnerem a repertoár hostujícího sboru k tomu, to pro tvorbu dramaturgie našeho dvacetiminutového programu. Naštěstí jsme se po jistém váhání dohodli, že zareagujeme. A spam to nebyl,“ vrací se ke zrodu nevšedního kontaktu Mgr. V. Vašinková. Když jsme se nad naším dílem koncertu zamýšleli, připadla jsem na návrh provést závěrečnou skladbu, píseň irské skupiny U2, jejíž aranžmá pro sbor pochází z dílny Boba Chilcotta, společně,“ objasňuje sbormistryně. Práci jmenovaného poznala už v době, kdy zpívala v opavském dětském sboru Domino vedeném sbormistryní Ivanou Kleinovou. Tehdy jsme v jeho aranžmá povedli Malou jazzovou mši,“ připomíná.

Foto: Ivan AugustinBob Chilcott je osobnost hlásící se svými občanskými i uměleckými postoji k boji za lidská práva, a tak není divu, že ho nenechal lhostejným odkaz Martina Luthera Kinga (1929-1968). Jemu věnovaná a společně provedená skladba tedy koncert KPSSU a Rochester Oratorio Society uzavřela. „Velmi emotivní bylo ovšem také úplné loučení s hostujícími pěvci, jimž jsme při nástupu do autobusu zazpívali An Irish Blessing. „Mnozí znovu vystoupili, objímali nás, děkovali a na jejich tvářích se zaleskly nezadržitelné slzy dojetí,“ dělí se V. Vašinková o poslední zážitky s americkým sborem.

Ještě dříve dostal KPSSU od hudebního ředitele a uměleckého vedoucího Rochester Oratorio Society Erica Townella a dalších několika pěvců tělesa pozvání do USA. „Vystoupit jednou na severoamerickém kontinentě byl vždy můj sen. Možná se jeho splnění teď o malý krůček přiblížilo, přesto jsem si vědoma, že ten sen snem dále zůstává,“ přemítá V. Vašinková nahlas a v hlavě se jí přece jen intenzivněji honí úvahy, jak důstojně přispět k blížícím se jubileím Filozoficko-přírodovědecké fakulty a celé Slezské univerzity. Přitom nijak nezapomíná ani na nedožité sedmdesátiny svého předchůdce u KPSSU MgA. et MgA. Petra Škarohlída, které připadnou už na květen příštího roku. „Práce se sborem, zejména takového typu, jako je ten náš, je během na dlouhou trať. Pro její úspěch se neustálý pohled dopředu stává nezbytným předpokladem,“ loučí se sbormistryně. KPSSU se od loňského podzimu může věnovat s plnou intenzitou, když její taktovku u Pěveckého sboru slezských učitelek převzal sbormistr Mgr. Jiří Slovík, pedagog Mendelova gymnázia v Opavě.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015