Foto: archiv SUBRATISLAVA - Sám slovenský prezident Andrej Kiska zahájil 22. října v metropoli země našich východních sousedů výstavu nejlepších fotografií 3. ročníku soutěže Slovak Press Photo. V ní byli znovu velmi úspěšní studenti a absolventi Institutu tvůrčí fotografie (ITF) Filozoficko-přírodovědecké fakulty. Tři z nich dokonce dosáhli na ocenění nejvyšší.

Sedmičlenná mezinárodní porota pod vedením Paula Martinka, slovenského fotoreportéra žijícího v New Yorku, hodnotila 1115 fotografií od 133 autorů. První cenu v kategorii Každodenní život získala letošní absolventka ITF Mgr. MgA. Lena Jakubčáková, Ph.D., z Košic za soubor Baba z lesa, který byl součástí její praktické diplomové práce. Jmenovaná je rovněž absolventkou studia francouzské filologie a literární vědy.

V kategorii Portrét zvítězil student 3. ročníku ITF Mgr. Daniel Laurinc z Bratislavy se svým cyklem Kořeny, druhou cenu pak získal absolvent Maňo Štrauch.

V kategorii Zahraniční fotografie získali současní studenti ITF dokonce všechny ceny a k nim ještě čestné uznání. Eva Skaláková z Nového Města nad Metují si odnesla první cenu za soubor O chlapci z plakátu, BcA. Patrik Sláma z Černošic druhou cenu za letošní klauzurní práci Zmizelé výkřiky, Martin Holík z Olomouce třetí cenu za cyklus Volcán de Pacaya a Marcin Lachowicz (Siemianowice Śląskie) čestné uznání za soubor Koncentrační tábor Birkenau. Na ITF také studovala Dominika Jackuliaková, která obdržela 3. místo v kategorii mladých autorů.

Ing. Peter Korček z Košic, posluchač 3. ročníku, dominoval v kategorii Životní prostředí, v níž soutěžil se sérií fotografií Bratislava Green City. Patří mu rovněž Grant primátora města Bratislavy.

Výstava nejlepších fotografií v Muzeu města Bratislavy bude otevřená do 30. listopadu. Při její vernisáži předal slovenský prezident Andrej Kiska Grand Prix Michalu Burzovi za soubor fotografií z kyjevského Majdanu.