Vánoce budou v gastrocentru už v červnu

úterý 9. června 2015 5:05 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs 

OPAVA – Vánoce v červnu?

A proč ne?

Jak vypadají Vánoce jinde a co vlastně ví cizinci o těch českých? Tak to alespoň částečně zodpoví mezinárodní workshop, který se uskuteční v Gastrocentru Slezské univerzity od neděle 14. června. Toto univerzitní pracoviště skutečně zažije Štědrý večer. Nebude však trvat pouhý jeden den, ale hned celý týden. A vše se uskuteční pod záštitou švýcarské nadace La Fondation pour la Formation Hôtelière.
Za Slezskou univerzitu budou zahraniční účastníky hostit PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., koordinátorka mezinárodního setkání, která se na akci také ujme role překladatelky, a Mgr. Alexandr Burda, odborný asistent a pedagog Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu a odborný garant workshopu.

Bramborový salát a kapr

La Fondation pour la Formation Hôtelière je nezávislá dobročinná společnost založená v roce 1973. Sídlí v Ženevě ve Švýcarsku. Ve svých aktivitách se zaměřuje na podporu a sponzorování vzdělávání a odborné přípravy v oblasti hotelnictví po celém světě. Program Nadace si klade za cíl podporovat zlepšení kvality výuky gastronomie ve školách a dalších vzdělávacích institucích států bývalé tzv. východní Evropy.
Slezská univerzita navázala spolupráci s nadací Fondation pour la Formation Hôtelière v roce 2003. Od té doby se její zástupci pravidelně aktivně účastí konferencí, seminářů a dalších aktivit pořádaných po celé Evropě.
„Slavnostní stolování o Vánocích je bezesporu výrazem každé kultury. Je vyhrazeno hranicemi jednotlivých států, ale často jen regionů, a do toho všeho ještě silně zasahují prvky náboženské. V Evropě to je nejsilněji katolická a protestanská víra, ale i judaizmus a samozřejmě prvky starších kultur,“ uvádí Mgr. Alexandr Burda. Podobně jako většina nás, také on byl prý dlouho přesvědčen, že vánoční stůl je především bramborový salát a kapr. A že tak to je i všude jinde. Až bližší studium této problematiky ho usadilo zpátky na zem. Zjistil, že my jsme prakticky jediní, kdo takto hoduje na Vánoce. Ryba sice na vánoční stůl leckde patří, třeba na Slovensku nebo ve Švédsku, v jiné podobě je součástí polské tabule, kde je tradičně dvanáct chodů, ale v jiných zemí se se štědrovečerní rybou prakticky nepotkáváme. Na stole je podle zvyku vepřové, krůta, husa a další drůbež, či klobásy.

Foto: Martin Kůs„Vánoční čas není zrovna ten, který bychom se ochotně v gastronomii věnovali experimentování. Přesto, že informace o tradicích v zahraničí se k našim občanům dostávají stále více, málokdy se nimi setkáváme právě v době Vánoc. To byla prvotní myšlenka našeho setkání. Uspořádáme evropské Vánoce v Gastrocentru Slezské univerzity. Dáme zájemcům možnost seznámit se, jak Vánoce prožívají jinde a jak a jaké pokrmy při této příležitosti připravují,“ vysvětluje organizátor akce.

Nejprve pohostí domácí
Do Opavy tak vedle zástupců České republiky, reprezentovaných pracovníky Slezské univerzity, přijedou kuchaři a gastronomičtí odborníci z Makedonie, Ukrajiny, Slovenska a Maďarska. “Domácí“ se stanou hostiteli hned první den workshopu, tedy v neděli večer a poté bude vždy jeden den patřit jedné národní kuchyni. „Podle požadavků na potraviny, které od účastníků dostáváme, je zřejmé, že se jejich tradice a pokrmy od těch našich hodně liší. Každý den tak bude nejen pestrý a zajímavý, ale také velmi originální," konstatuje Alexandr Burda s tím, že například Makedonci budou připravovat vepřová kolena nebo požadavek Ukrajinců avizuje mimořádně bohaté menu. Jak říkáme, až se stůl bude prohýbat.

Jednotlivé večery se nebudou lišit jen podávaným jídlem, ale také zvyky a pohledem na Vánoce. Zatímco české Vánoce jsou jistou formou rozjímání a rodinné pohody, v některých jiných zemích jsou důvodem bujarého veselí a hlučných oslav.

Foto: Martin KůsAby účastníci workshopu vzájemně poznali tyto odlišnosti, budou mít jednotlivé dny určitý scénář: První do kuchyně gastrocentra dorazí ti, jejichž kuchyně a tradice budou ten den prezentovány. Na desátou pak přijdou všichni ostatní a připojí se k započaté práci – tak poznají přípravu jídel. Okolo jedné odpolední pak společně všichni zasednou ke “štědrovečerní“ tabuli. Posezení budou provázet komentáře, představení tradic a zvyků. Určitě také bude řada dotazů a odpovědí. Odpoledne pak budou mít účastníci prostor poznávat denní i večerní město Opavu a region Opavského Slezska. „Vedle návštěv památek a zajímavých míst pro ně připravujeme také výlet na kolech po okolí Opavy, zachytají si pstruhy na některé ze zdejších farem, vypraví se do Ostravy, kde navštíví areál Vítkovice nebo Stodolní ulici, zažijí degustace moravských vín i českých piv. Závěr workshopu se uskuteční ve vinařství ve Velkých Bílovicích, kde se seznámí s tradicemi jižní Moravy. Zkrátka, chceme hostům představit naši kulturu od severu až k jihu,“ říká opavský pedagog a doplňuje: „Protože kapacita je omezena, kvůli velké náročnosti se předpokládá příprava nanejvýš dvaceti porcí, nemůžeme bohužel akci otevřít široké veřejnosti, ale byli bychom rádi, kdyby se naší akce mohli zúčastnit představitelé Slezské univerzity a představitelé Statutárního města Opavy a ti, kdo s námi celoročně spolupracují.“  

Nejlepší prezentace konference: Opava
Podobné workshopy se konají už několik let. První se odehrál v roce 2011 v Prešově a postupně jej hostily jednotlivé evropské země. Loňský díl se uskutečnil u nás v Opavě. Pořadatelé ze Slezské univerzity se dokázali akcí tak “blýsknout“, že byli osloveni i letos.  Představitelům nadace La Fondation pour la Formation Hôtelière, která akce pořádá, se po loňském ročníku dostalo na adresu pořadatelů jen kladných ohlasů, navíc byli účastníci workshopu příjemně překvapeni zdejším zázemím i krásami pro ně dosud neznámého kraje. Kromě těchto praktických workshopů organizuje nadace také pravidelné gastronomické konference. Na té zatím poslední, před měsícem ve Slovinsku, sklidili zástupci Slezské univerzity další vavříny.
„Prezentovali jsme zde aktivity našeho univerzitního gastrocentra, tedy to, co jsme v posledních pěti letech dokázali. Představili jsme nejen naše workshopy, kurzy či konference, ale také především výukové aktivity, zážitkové večery a přednáškové cykly. Náš příspěvek byl vyhodnocen jako nejlepší prezentace konference,“ uzavírá Alexandr Burda.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015