Českou republiku zastupují v Lausanne tři studenti Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty

pondělí 10. srpna 2015 14:11

Foto: Archiv FPF SU Opava

OPAVA, LAUSANNE - Musée de l'Elysée ve švýcarském Lausanne slaví své třicáté výročí třetím ročníkem projektu reGeneration 3, který sestává z výstavy a publikace věnované mezinárodní vznikající fotografické scéně. Padesát vystavených souborů bylo vybráno z 1750 prací z fotografických škol z celého světa. Kurátorkou a pořadatelkou výstavy, potrvá až do 23. srpna 2015, je Anne Lacoste. Třetí generace výstavy se od minulých odlišuje velmi různými přístupy k fotografii. Na výstavě lze spatřit jak klasický dokument, tak i videa, multimediální instalace nebo  fotografické knihy.

Českou republiku zde zastupují tři studenti Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě, a to dokumentárním souborem Bojko, jehož autorem je polský student 5. ročníku Jan Brykczyński, a instalací I love My Family od Gabriela Fragnera a Anny Gutové. Je to další potvrzení mezinárodního renomé ITF, protože i v předchozí přehlídce reGeneration 2 byli zastoupeni čtyři studenti z Opavy. Další Češka, která byla kurátory vybrána, je Tereza Zelenková. Je studentkou londýnské Royal College of Art a předvádí sérii černobílých zátiší propojených texty.

Tři patra výstavy nejsou rozdělena do logických celků. Dokumentární díla se střídají s videoprojekcemi a s konceptuálními díly nahodile, pouze v závislosti na využití prostoru a vizuálního dojmu. Divák má tak možnost vnímat velkou rozmanitost vystavených prací.

Na zahájení výstavy bylo pozváno všech padesát fotografů. „Jak už to ve Švýcarsku bývá, pohostinnost muzea byla velkorysá. O všechny umělce bylo postaráno po celý týden, během něhož se konaly přednášky, diskuze, portfolio review a bohaté rauty. Díky tomu, že program trval tak dlouho, měli účastníci dost času se seznámit a spřátelit, což bylo pro všechny velmi cenné,“ uvedli Anna Gutová a Gabriel Fragner.

Do programu byla zařazena také návštěva umělecké školy ECAL, která je vzdáleně obdobou české UMPRUM, alespoň co do pestrosti oborů. Škola je umístěna v přestavěné staré továrně na okraji Lausanne a její vybavení je oslňující. „Pokud někdo touží po studiu za hranicemi České republiky, určitě by nelitoval volby této školy,“ podotkla Anna Gutová.

Celý projekt reGeneration se koná jednou za pět let a během těchto pěti let výstava putuje po celém světě. Práce se tak objeví v například New Yorku, v Berlíně, ale třeba i v Číně nebo v Austrálii.

TEXT: upravila Zuzana Urbánková/ Centrum multimediální tvorby

Foto: Archiv FPF SU Opava

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015