Neklidné století zahajuje cyklus čtyř výstav věnovaných životu ve Slezsku v minulém století

středa 2. září 2015 11:37 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs


OPAVA – Důkazem toho, že se absolventi Slezské univerzity ve světě neztrácejí, může být nejnovější výstava Slezského zemského muzea nazvaná Neklidné století. Jako jeden z jejích autorů je podepsán také Mgr. Ondřej Haničák, nedávný absolvent Ústavu historických věd Filozoficko-přírodovědecké fakulty.

Fotoreportáž M. Feretové z vernisáže výstavy Neklidné století najdete na
facebooku Slezského zemského muzea

Neklidné století je prvním počinem zahajujícím cyklus čtyř výstav, které spojuje jedno téma – pohled na Slezsko a jeho život v letech 1900–1989 z různých úhlů. „Život ve Slezsku byl v minulém století samozřejmě ovlivněn dvěma světovými válkami. Bylo to však také místo, kde se zrodila řada výjimečných osobností literárního i výtvarného umění. Cílem našich výstav není chronologický výčet událostí, ale komplexní pohled na život ve Slezsku v minulém století,“ říká k cyklu Jana Horáková, ředitelka Slezského zemského muzea.

Termíny jednotlivých výstav:
•    Neklidné století, Historická výstavní budova, Komenského 10, Opava, k vidění od 2. 9. 2015 do 31. 1. 2016
•    Domov jménem Slezsko, Dům umění, Pekařská 12, Opava, k vidění od 4. 9. do 28. 10. 2015
•    Abeceda literatury, Památník Petra Bezruče, Ostrožná 35, Opava, k vidění od 16. 9. 2015 do 29. 2. 2016
•    Čas války, čas míru – Československá armáda 1918–1990, Národní památník II. světové války, Hrabyně, k vidění od 11. 9. do 30. 11. 2015
Jak řekl Ondřej Haničák, námět cyklu je tak široký, že pracovníci muzea zvolili variantu čtyř samostatných expozic na čtyřech místech. Informace k jednotlivým výstavám najdete v samostatném bloku.
Výstavy nabídnou ke zhlédnutí stovky zajímavých exponátů především ze sbírek Slezského zemského muzea. Pro návštěvníky jsme také připravili opravdové lahůdky. Jednou z nich je vzácný obraz malíře Oskara Kokoschky, na který nás upozornil právě Ondřej Haničák: „Jedná se o podobiznu kněžny Mechtildy Lichnovské z roku 1916. Obraz nám zapůjčili kolegové ze zámku v Hradci nad Moravicí, kde je trvale uschován. Jsme velmi vděční, že jsme toto vzácné dílo získali alespoň na 14 dnů, neboť světoznámá vídeňská galerie Albertina o něj rovněž projevila zájem, ale s žádostí neuspěla,“ zdůrazňuje Ondřej s tím, že obraz ale bude ke zhlédnutí jen do 15. září.

Foto: repro SZMPodle Ondřeje Haničáka bylo snahou ukázat nejen významné historické milníky, ale i všednodennost dané doby. Zejména mladší návštěvníky tak může zaujmout typický, možno říci i typizovaný, obývací pokoj ze sedmdesátých let, který naopak jejich rodičům bude připadat naprosto běžným, a mnozí jistě poznají věci, které také doma měli. Zajímavou dílčí expozicí bude také ta, která připomíná 21. srpen 1968 a to, jak ho prožívali lidé v našem regionu. K vidění tak budou nejen unikátní snímky dokumentující nesouhlas obyvatel se vstupem “spřátelených“ armád, ale i hmotné artefakty těchto černých dní naší historie.

Výstavy se také pro mnohé návštěvníky stanou jakousi osobní či srdeční záležitostí. „Některé vystavené exponáty pro výstavy věnovali či zapůjčili sami lidé z Opavy i z jiných míst. My jsme loni vyhlásili tzv. sběrné dny a požádali jsme veřejnost právě o takové předměty. Předmětů a exponátů lidé přinesli celou řadu, některé už budou součástí výstav, jiné bychom rádi získali do sbírek Slezského zemského muzea natrvalo. Budou-li lidé ochotni nám je věnovat, budeme za to velmi rádi,“ uvádí Ondřej Haničák.

Ondřej se výstavní expozicí v Opavě neprezentuje poprvé. Například loni v listopadu 2014 se stal kurátorem výstavy nazvané Země a její pán, svým rozsahem druhé největší akce v jubilejním roce 200. výročí vzniku Slezského zemského muzea.

Výstava Neklidné století se veřejnosti otvírá právě dnes a zájemci si ji mohou prohlédnout v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea v Opavě.

banner výstavy

 



Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015