Fotografie zmizelé tváře města přilákaly desítky lidí

úterý 8. září 2015 5:35

FOTO: Ondřej Durczak/Centrum multimediální tvorby

OPAVA - Zmizelá tvář města i tváře lidí, kteří už nejsou mezi námi, kterým však anonymní amatérští fotografové propůjčili prostřednictvím svého díla „nesmrtelnost“. Takové snímky si na vernisáž výstavy nazvané Fotografické zápisky o Opavě 1937 – 1967 (město mezi poezií a tragédií) přišly ve středu 2. září 2015 do Galerie Obecního domu prohlédnout desítky lidí.

FOTO: Ondřej Durczak/Centrum multimediální tvorbyNávštěvníci postávali před černobílými fotografiemi ze sbírky Rudolfa Dybowicze a mnozí si je dlouho prohlíželi. „Zajímají mě tváře těch lidí. Myslím, že tady tu paní jsem znala,“ poznamenala před fotografií trhovkyně jedna z návštěvnic.

Výstava je lahůdkou především pro opavské patrioty, kteří se mohou těšit také na publikaci, jejíž vydání je naplánováno počátkem letošního listopadu. „Publikace je především zásluhou Jiřího Siostrzonka z Institutu tvůrčí fotografie, který má tu vlastnost, že dotahuje věci do konce,“ řekl mj. v úvodní řeči Petr Rotrekl, dramaturg 58. ročníku festivalu Bezručova Opava, v jehož rámci se výstava koná. Radnici na vernisáži reprezentoval rovněž primátor Martin Víteček a náměstek Dalibor Halátek, Institut tvůrčí fotografie jeho vedoucí Vladimír Birgus a další pedagogové.

Výstava, která potrvá celé září, se koná ve spolupráci s Magistrátem města Opavy, Opavskou kulturní organizací, Institutem tvůrčí fotografie a Centrem multimediální tvorby FPF Slezské univerzity v Opavě.

TEXT: Zuzana Urbánková/Centrum multimediální tvorby

FOTO: Ondřej Durczak/Centrum multimediální tvorby

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015