Univerzita třetího věku Slezské univerzity otvírá nový akademický rok. Buďte u toho

pondělí 14. září 2015 13:10 Autor: Martin Kůs

Foto: Archiv Slezské univerzity

OPAVA, KARVINÁ, KRNOV - „Jako posluchači třetího věku jsme přišli omládnout do školních lavic, přesvědčit se, že vědomosti lze přijímat v každém věku. Umíme se vyrovnat s nepříjemným pocitem odchodu do důchodu - držíme krok s mladší generací a nacházíme nová přátelství mezi svými vrstevníky. Zkrátka, nejsme ještě vhodní do starého železa.“ To jsou slova letošní absolventky Univerzity třetího věku Slezské univerzity v Opavě, paní Heleny Horňáčkové.

Podobné pocity můžete mít i vy. Už od poloviny srpna opět přijímá Slezská univerzita přihlášky do kurzů a přednáškových cyklů Univerzity třetího věku. Již tradičně je pro zájemce starší 50 let připravena řada zajímavých výukových témat.

„V blížícím se akademickém roce je možné navštěvovat Univerzitu třetího věku nejen v Opavě, ale také v Karviné a Krnově,“ uvádí ke studiu Michaela Kučerková, koordinátorka celoživotního vzdělávání Slezské univerzity v Opavě.

Náš tip:
Zjistěte si, zda vaše město či obec na Univerzitu třetího věku nepřispívá. Není totiž žádnou výjimkou, že takto obce podporují vzdělávání svých občanů.

Info blokNabídka je vskutku pestrá – jen namátkou - na výběr jsou například jazykové kurzy angličtiny, němčiny, italštiny či francouzštiny. Tyto kurzy jsou svojí náročností postavené od začátečníků až po zkušené mluvčí, kteří si jen chtějí jazyk oživit. Vypsány byly i kurzy, Počítačové gramotnosti, populární Digitální fotokomora a v případě Karviné pak Počítač v životě člověka či Pohybové aktivity seniorů.

Vedle těchto kurzů jsou v nabídce i přednášky.„V Opavě to bude cyklus na téma Postavení občana ve společenském životě, tedy poměrně široké spektrum zahrnující právní, bytové, spotřebitelské, soudní nebo např. rodinné aspekty života každého, především pak seniorů. V Krnově se budeme během podzimu věnovat programu nazvanému Toulky Evropou, zaměřeným na geografii jednotlivých zemí a jejich inspiraci pro turistické návštěvy,“ uvádí Michaela Kučerková s tím, že v Karviné se letos otevřou tyto cykly hned tři – Interkulturní komunikace, Člověk – (ne)tvor společenský a Významné historické události a osobnosti evropských dějin.

A dobrá zpráva závěrem: Pokud si vyberete dva programy celoživotního vzdělávání, nabízí Slezská univerzita pro zájemce v Opavě slevu 50% na druhý vybraný program. Např. při výběru některého z jazykových kurzů za poplatek 1 350 korun bude mít student druhý přednáškový cyklus za poloviční poplatek 600 korun. Tato sleva se nevztahuje na Virtuální univerzitu, tedy videokurzy, které lze absolvovat nejen společně se svými spolužáky, ale i třeba v klidu svého domova.
Potřebné informace, formulář přihlášky a další potřebné informace najde každý na webu Celoživotního vzdělávání Slezské univerzity http://www.slu.cz/slu/cz/czv v odkazech na Univerzitu třetího věku

Co je Univerzita třetího věku?
Univerzita třetího věku je zájmové vzdělávání osob ve věku nad 50 let. Jedná se o výukové cykly a kurzy, zpravidla zpoplatněné, na jehož konci získá student příslušné osvědčení o absolvování celoživotního vzdělávání. Univerzitu třetího věku organizují univerzity a vysoké školy, které poskytují také odborné lektory a jsou garanty vysoké odborné úrovně výuky.
Univerzita třetího věku není jen “škola“. Pro mnohé je to i společenská událost, místo setkávání se s přáteli. Nejsou tak výjimkou studijní kruhy dlouholetých známých nebo postudijní společná posezení a popovídání si třeba nad šálkem kávy.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015