AKTUALIZOVÁNO: Filozoficko-přírodovědecká fakulta chystá Einsteinův podzim 2015, informace najdete na specializovaném webu

čtvrtek 24. září 2015 9:44 Autor: Martin Kůs

Foto: archiv SU

OPAVA - U příležitosti stého výročí Einsteinovy teorie gravitace bude na Filozoficko-přírodovědecké fakultě probíhat velká reprezentativní kampaň nazvaná Einsteinův podzim 2015 se Slezskou univerzitou v Opavě.  

Motivací je skutečnost, že na Filozoficko-přírodovědecké fakultě působí pod hlavičkou Ústavu fyziky řada vynikajících astrofyziků a fyziků pod vedením děkana prof. RNDr. Zdeňka Stuchlíka, CSc., odborníka světového renomé.

Máme své vlastní stránky
Zajímá vás, co všechno se bude dít na Filozoficko-přírodovědecké fakultě v rámci reprezentativní kampaně Einsteinův podzim 2015 se Slezskou univerzitou v Opavě? Pro snazší orientaci a větší přehlednost byly zřízeny vlastní stránky této akce, na nichž budou informace o všech přednáškách, seminářích a studentských recesních akcích průběžně doplňovány. Již několik dní funguje webová stránka fpf.slu.cz/einpo2015, informace, odkazy a novinky také na adresách sociálních sítí: facebook.com/einpo2015 a twitter.com/einpo2015. Připomeňme, že Einsteinův podzim 2015 se koná u příležitosti stého výročí Einsteinovy teorie gravitace. Motivací je skutečnost, že na Filozoficko-přírodovědecké fakultě působí pod hlavičkou Ústavu fyziky řada vynikajících astrofyziků a fyziků.

Einsteinův podzim potrvá do pátku 4. prosince 2015. Sestává z vědeckých i popularizačních přednášek pro širokou veřejnost, které přednese řada vynikajících vědců z České republiky i zahraničí.

Již začátkem září vyhlásil děkan Zdeněk Stuchlík studentské soutěže o nejlepší vědeckou práci v oblasti relativistické fyziky a astrofyziky a o nejlepší uměleckou reflexi idejí obecné teorie relativity, jejichž uzávěrka je naplánována na 2. 11. 2015.

Samotné slavnostní zahájení Einsteinova podzimu se chystá v sobotu 17. října od 15:00 hodin v Sále purkmistrů Obecního domu, kde bude od 15:30 hodin následovat přednáška prof. Jiřího Bičáka z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy nazvaná Sto let obecné teorie relativity: od Einsteina k Hawkingovi.

V pátek 23. října 2015 od 17:00 hodin rovněž v Obecním domě se můžete zúčastnit přednášky známého astrofyzika a popularizátora vědy Jiřího Grygara na téma prolínání obecné teorie relativity s astronomií. Sobota 31. října 2015 bude v Obecním domě od 15:00 hodin patřit vystoupení světoznámého polského astrofyzika Marka Abramowicze, přičemž posluchači si mohou zvolit, zda bude přednášet polsky nebo anglicky. Od 16:30 hodin pak začíná přednáška Zdeňka Stuchlíka nazvaná Nahé singularity.

Albert Einstein, filosof a vědec - to je název příspěvku Jiřího Langra z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, která v Obecním domě zazní v úterý 10. listopadu 2015 od 15:30 hodin.
V úterý 1. 12. 2015 přednese fyzik Josef Juráň v budově FPF na Bezručově náměstí 13 příspěvek o kosmickém záření, jehož součástí bude exkurze na detektory kosmického záření v půdních prostorách budovy na Bezručově náměstí 13. Všechny přednášky jsou určeny laické i odborné veřejnosti.

Einsteinův podzim se ponese také v duchu studentských akcí, z nichž mnohé budou mít recesní charakter. O celé kampani budeme informovat průběžně.

TEXT: Zuzana Urbánková/Centrum multimediální tvorby

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015