„Podá-li turecká dívka nápadníkovi slanou kávu, odmítá ho,“ znělo gastrocentrem při prvním zážitkovém večeru nového semestru

středa 16. září 2015 12:00 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA – První akcí začínajícího akademického roku v Gastrocentru Slezské univerzity v Opavě se stal v úterý 15. září zážitkový degustační večer věnovaný turecké kávě. Role hostitelů se tentokrát ujali manželé Romana a Erdinç Safa Şelunğovi, majitelé opavské prodejny a kavárny Sultan Krám, kterou najdete na adrese Horní náměstí 49.

Večer uvedl Mgr. Alexandr Burda, odborný pedagog Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity, který následně pozval hosty na krátkou procházku historií kávy a seznámil je s tím, jak se káva dostala na lidský stůl. Mluvilo se o kvalitě kávy, jejím pěstování – na světě je známo asi 600 druhů kávy, ale jen tři z nich mají význam pro hospodářské využití - nebo o tom, co znamená BIO káva nebo značka Fair Trade.

Fotoreportáž z akce najdtete na facebooku Gastrocentra Slezské univerzity

Zajímavá pak byla sonda do vztahu káva a zdraví:
Foto: Martin Kůs„Káva se dá považovat spíše za lidskému zdraví prospěšný nápoj. Má příznivý vliv na kardiovaskulární systém, prokrvení a činnost mozku, podporuje zažívání, funguje jako prevence cukrovky, pozitivně působí na játra nebo proti vzniku zubního kamene. Záleží tu na jejím zpracování a následné úpravě. Musíme si také uvědomit, proč je káva považována za škodlivou, které potíže a kdy může způsobit. Určitě by se jí měli vyvarovat již nemocní cukrovkáři, protože zpomaluje metabolismus, častým nešvarem je překyselení žaludku,“ vysvětloval Burda.

Poté předal slovo Romaně Şelunğ, která se zaměřila na téma “český turek“ versus skutečnost. Hovořila o tom, jakou kulturu kávy v Turecku poznala a jak skutečný Turek kávu připravuje:
„Je to pro nás tak trochu show. Zásadně se káva připravuje v džezvě a horkém písku. Kávová zrna se melou na velmi jemno, poté se v nádobě káva připraví studená, případně se i předem osladí, a následně se džezva vloží do horkého písku. Káva se zahřeje, zpění a vystoupí nahoru. Těsně, než by vyskočila ven, se vyjme džezva z písku a káva si zase sedne. Znovu se zahřeje a po druhém napěnění se rozleje do šálku i se sedlinou. Někdo nechává kávu napěnit třikrát,“ popisovala Romana přípravu turecké kávy.

Foto: Martin KůsZákladem je ale káva předem upražená “po Turecku“ a to, že do ní v žádném případě nepatří mléko. „Do klasické turecké kávy mléko prostě nepatří, i když je pravdou, že i v Turecku se dnes dá koupit instantní káva s mlékem,“ konstatovala majitelka Sultan Kramu s tím, že káva se má vypít ještě horká a rychle, zpravidla na dva hlty: „V Turecku není zvykem pít kávu dlouho, nebo dokonce nechat si ji vystydnout, jak to vidíme tady. Turci ví, že to znamená nepříjemné překyselení žaludku.“
Romaně Şelunğ neopomněla připomenout také to, že Turci mnohem více, než kávu, pijí čaj nebo to, jaké cukrovinky si ke kávě dávají. Baklavu po Turecku, tedy s pistáciemi místo ořechů, také hostům večera podávala. Došlo i na diskusi o různých příbězích a pověstech okolo kávy. „To, že by manžel musel slíbit novomanželce na svatbě, že jí bude připravovat kávu, jsem nikdy neslyšela, ale tradicí je, že při námluvách připravuje žadateli o ruku oslovená dívka kávu: když mu jí osladí, souhlasí se svatbou, když ji osolí, odmítá ho.“

Foto: Martin KůsTurecko je dnes moderní zemí, která si plně zaslouží označení evropská. Kromě povídání o kávě a jejích variantách absolvovali prostřednictvím Romany Şelunğ posluchači také výlet po zajímavých místech Turecka, nakoukli do běžného života obyvatele této země nebo poznali několik historických milníků, které zemi na rozhraní dvou světadílů a dvou náboženských kultur formovaly v minulém století. Protože i tam postupně tradice uvolňují místo moderním trendům, dostali hosté možnost kromě klasiky ochutnat moderní preso připravené z originální turecké kávy. A věřte, bylo také nečekaně dobré.

Kdo se chce o Romaně a Erdinç Safa Şelunğových a o prodejně Sultan Kram dozvědět více, může si přečíst rozhovor otištěný v Opavském a hlučínském deníku. Prodejna má také své webové stránky www.sultankram.com.

„Ten, kdo by chtěl do tajemství kávy proniknout přece jen trochu víc, má možnost využít nabídky Gastrocentra Slezské univerzity, které organizuje kurzy baristů, tedy odborníků na kávu a její přípravu. Tato školení je možné udělat i pro menší skupinky, např. kolegů z podniku,“ uzavřel večer Alexandr Burda, který přítomné pozval i na další podobný večer, který se v gastrocentru chystá: „Přesně za měsíc, patnáctého října, zde bude večer RAW food, tedy jídla připraveného z tepelně zpravidla neupravovaných surovin. Jeho součástí bude i ochutnávka pěti takto připravených jídel.“

Pozvánka na akci

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015