Institut tvůrčí fotografie přilákal na fotografický svátek do Bratislavy stovky návštěvníků

pátek 13. listopadu 2015 4:13 Autor: Zuzana Urbánková

Foto: Archiv ITF

BRATISLAVA, OPAVA - Institut tvůrčí fotografie (ITF) Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě se už tradičně zúčastnil početnou delegací pedagogů a téměř sedmdesátkou studentů Měsíce fotografie a OFF Festivalu v Bratislavě.

Foto: Archiv ITFV rámci 25. ročníku nejstaršího fotografického festivalu v zemích Visegrádu byla v galerii Medium v budově Vysoké školy výtvarných umění na Hviezdoslavově náměstí v Bratislavě od 7. listopadu 2015 uvedena rozsáhlá expozice 25 let Institutu tvůrčí fotografie FPF SU, která představuje na vystavených fotografiích, fotografických publikacích, bakalářských a diplomových prací i ve třech ozvučených projekcích tvorbu několika desítek současných studentů a nedávných absolventů ITF za posledních pět let. K výstavě byl vydán plakát a pozvánka, k dispozici je i 380 stránkový katalog z premiéry této výstavy v Domě umění v Opavě v květnu – červnu 2015. Výstavu zahájili ředitel Měsíce fotografie a Středoevropského domu fotografie v Bratislavě prof. Václav Macek, rektor VŠVU prof. Stanislav Stankoci, rektor Slezské univerzity v Opavě doc. Pavel Tuleja a vedoucí ITF prof. Vladimír Birgus. Vernisáže se zúčastnilo několik set návštěvníků. ITF připravil v rámci Měsíce fotografie také výstavu Mistři české avantgardní fotografie – Drtikol, Funke, Rössler, Wiškovský, sestavenou prof. Vladimírem Birgusem. Expozice je uváděna v Galerii města Bratislavy v Pálffyho paláci  od 6. listopadu do 6. prosince 2015. Také k této výstavě, jejíž vernisáže se podle počítání pracovníků galerie zúčastnilo 322 lidí, vyšel plakát a pozvánka.

Foto: Archiv ITFNa 6. OFF_festivalu v bratislavském Pisztoryho paláci je ITF zastoupen skupinovou expozicí současných studentů s názvem Já, kurátor, kterou sestavily Bára Alex Kašparové a Mgr. Štěpánka Stein, k níž ITF vydal samostatný katalog o šestnácti stranách, a autorskými výstavami současných studentů Tomáše Mikuleho, Zuzany Halánové, Daniela Laurince, doktoranda Dušana Kochola a nedávného absolventa MgA. Tomáše Chadima. Doktorand MgA. Pavel Maria Smejkal měl v rámci tohoto festivalu přednášku na téma své disertační práce.

„Výstavy Institutu tvůrčí fotografie vzbudily velký zájem a výrazně přispěly k propagaci ITF i celé univerzity. Materiály o nich vyšly ve festivalových katalozích Měsíce fotografie i OFF_festivalu i v různých médiích,“ zdůraznil vedoucí ITF prof. Vladimír Birgus.

FOTA: David Machač a Vladimír Meletzký

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015