Přednáška vás zavede do renesanční Florencie, kde vedle rodiny Medici vládly peníze

úterý 24. listopadu 2015 9:40

OPAVA - O italské renesanci se hovoří především v souvislosti s jejím umění. Ale toto umění musel někdo financovat. V případě Florencie to byla hlavně rodina Medici. Chcete-li se podívat na renesanci poněkud jinak, jste zváni na přednášku Andrease Pieralliho s lehce provokativním názvem Zaplatila lichva renesanci?

Andreas Pieralli na jedné ze svých přednášek.Andreas Pieralli je na danou problematiku vskutku odborník na slovo vzatý. Narodil se ve Florencii v roce 1977 a vystudoval politické vědy a ekonomii na tamní univerzitě. Posledních deset let žije trvale v Praze, kde pracuje jako novinář a publicista na volné noze specializující se na ekonomii, politiku, globalizaci, společnost a ekologii. K motivu výběru tématu své přednášky říká: „Jakožto velkého obdivovatele florentské renesance mě vždy fascinovala otázka, jak je možné, že tehdejší panovnici tak mohutně investovali do umění a kultury, kdežto dnešní "vladaři" nejraději investují své jmění do soukromého luxusu. Věřím, že právě zde se nachází hlavní zdroj dnešních ekonomických a sociálních problémů, protože se zpřetrhala vazba mezi společností a její elitou, která se již necítí nijak za ni zodpovědná. Proto jsem se rozhodl podívat se blíže, jak to vlastně bylo během renesance a co vedlo bohaté část svého majetku investovat zpět do společnosti.“

Rodina Medici a italská renesance. Přednáška Andrease Pieralliho (v češtině) proběhne na Slezské univerzitě v Opavě v posluchárně M4 Slezské univerzity  na Masarykově ulici ve čtvrtek 26. listopadu od 18 hod., pořádá ji Oddělení italistiky SU a Moravskoslezská pobočka Společnosti přátel Itálie.

Jaroslava Malá

2015 11 medici 1

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015