Studentská soutěž vyhlášená děkanem Zdeňkem Stuchlíkem zná vítěze

čtvrtek 3. prosince 2015 10:41 Autor: Zuzana Urbánková

OPAVA - Studentská soutěž, kterou vyhlásil děkan Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc., v rámci Einsteinova podzimu 2015, zná vítěze. Ti vzešli z rozhodnutí komise, která se sešla ve středu 2. prosince 2015 odpoledne, v den výročí publikace Einsteinova článku s rovnicemi gravitačního pole.

2015 12 vitez souteze 2Do soutěže bylo přihlášeno celkem 11 prací, z toho dvě v sekci vědecké a devět v sekci umělecké.

• V sekci vědecké byly uděleny dvě první ceny, a to Bobiru Toshmatovovi a Armanu Tursunovovi, doktorandům v oboru Teoretická fyzika a astrofyzika, z nichž každý obeslal soutěž souborem čtyř publikovaných vědeckých článků.

• V sekci umělecké, jejímž cílem byla co nejlepší umělecká reflexe idejí obecné teorie relativity, zvítězila dvojice autorek Simona Beerová a Vendula Doubravská, studentky druhého ročníku bakalářského oboru Astrofyzika se svou koláží A Space Odyssey. „Jejich práce je reflexí tzv. Kruskalova diagramu znázorňujícího kompaktním způsobem kauzální strukturu prostoročasu černé díry, a je standardní součástí univerzitních kurzů obecné teorie relativity. Laikům doporučuji podívat se na odkaz http://ow.ly/V1WBT nebo http://ow.ly/V1WTO,“ uvedl jeden z členů komise, vedoucí Ústavu fyziky doc. RNDr. Stanislav Hledík, Ph.D.

Druhou cenu porota udělila Ondřeji Hložkovi, studentu 1. ročník navazujícího oboru Audiovizuální tvorba za jeho básnický soubor nazvaný Teď (2015).

Třetí cena patří studentu třetího ročníku bakalářského oboru Němčina pro školskou praxi Michalu Řezníčkovi, který se prezentoval šestadvacetistránkovou prózou Hora.

Podle slov děkana Zdeňka Stuchlíka je nutno ocenit snahu a zaujetí všech studentek a studentů. „Jsem potěšen tím, s jakým znalostmi a schopnostmi se všichni soutěžící úkolu zhostili. Úroveň soutěže byla velmi dobrá, zvažuji, že příští rok ji vyhlásím opět,“ uvedl děkan Stuchlík.

Odkazy na oceněné články a umělecká díla budou dodatečně publikovány na webu http://fpf.slu.cz/einpo2015

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015