Na nespravedlivě stíhané či vězněné upozorní také studenti Slezské univerzity

čtvrtek 10. prosince 2015 12:00 Autor: Martin Kůs

Foto: Amnesty International

OPAVA – Upozornit na nespravedlnost a připomenout, že ve světě stále jsou lidé stíhaní či věznění pro své názory či politické přesvědčení. To je Maraton psaní dopisů, ke kterému se letos přidají také studenti Slezské univerzity v Opavě.

Akci celosvětově vyhlásila organizace Amnesty International, která touto cestou upozorňuje na porušování lidských práv ve světě. Už loni se připojili členové Opavského zastupitelstva mládeže, kdy z Opavy odešlo 72 dopisů, a letos se k dopisním papírům posadí také studenti Slezské univerzity. „Organizátoři vybrali 12 případů z různých koutů světa jako je Saudská Arábie, Barma, Uzbekistán, Kongo či Írán a právě na ně chtějí zaměřit své dopisy. Připojit se může každý Opavan, kterému nejsou osudy politických vězňů ve světě lhostejné,“ uvedl k akci koordinátor Opavského zastupitelstva mládeže Milan Freiberg.

2015 12 maraton 3

Svůj dopis můžete poslat třeba do Barmy, která vězní studentku Phyoe Phyoe Aung (generální tajemnice Barmské studentské unie), která “se provinila“ tím, že se ve městě Letpadanu zúčastnila studentského pochodu. Teď jí hrozí devět let vězení. Foto:  Amnesty International

Už ve čtvrtek 10, prosince, který je vyhlášený jako Mezinárodní den lidských práv, se v Opavě uskuteční v galerii PlatzForma Troppau na Dolním náměstí od 16 hodin promítání filmů s tematikou lidských práv. Vlastní dopisy se budou psát v pátek 11. prosince od 15 hodin v Obchodním centru Breda & Weinstein.

Celá akce není samoúčelná a její dopady jsou jednoznačné. Toto je úryvek z webu Amnesty International, kde organizace hodnotí loňský ročník:
Z celého světa jsme loni poslali přes 3 miliony dopisů, které skutečně měnily lidské životy! Moses z Nigérie odsouzený k smrti byl osvobozený. V Indii se oběti ekologické katastrofy v Bhopálu dočkaly po desítkách let odškodnění. V oblasti Mkhondo v JAR s nejvyšší mateřskou úmrtností byla zavedena nepřetržitá zdravotní péče. Bičování saudského bloggera Raífa Badawího se podařilo zastavit.

Ke statistice se vrátíme ještě jednou, tentokrát bude trochu více o číslech:
V České republice bylo loni takových akcí 144 ve 67 různých městech. Většina se konala na půdě škol a univerzit, zapojily se ale i nízkoprahové kluby, skautské oddíly, farnosti nebo jednotliví aktivisté, kteří Maraton organizovali v kavárnách či knihovnách. Celkem odešlo do světa více než 20 000 dopisů!

Přidejte se také vy. Vašich deset minut času možná zachrání lidský život nebo pomůže narovnat nespravedlnost tam, kde o svobodě a právu zatím jen sní.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015