Nová publikce vznikla také ve spolupráci se studenty Audiovizuální tvorby. Křtít se bude 21. ledna v Ostravě

pondělí 18. ledna 2016 12:01 Autor: Martin Kůs

Foto: archiv Moniky Horsákové 

OSTRAVA, OPAVA - Na nové publikaci spolupracovalo také oddělení Audiovizuální tvorby Ústavu bohemistiky a knihovnictví. Kniha se věnuje tématu genocid 20. století. Po pražském křestu v Knihovně V8clava Havla se kniha představí také v Ostravě. Bude to ve čtvrtek 21. ledna v ostravské Fiducii.

Holokaust a jiné genocidy – tak se jmenuje nový vydavatelský počin Edice Moderní dějiny. Kniha se věnuje nejpodstatnějším genocidám 20. století – holokaustu, genocidě Arménů, hladomoru na Ukrajině, kambodžské, rwandské a jugoslávské genocidě. „Jde rozšířené vydání publikace The Holocaust and Other Genocides, kterou v roce 2012 vydal nizozemský NIOD (Institute for War, Holocaust and Genocide Studies) a Amsterdam University Press. Přibyla v ní kapitola, věnující se stalinskému teroru na obyvatelstvu Ukrajiny, a multimediální DVD s unikátními videomateriály a metodikou pro učitele,“ upřesňuje jedna z editorek českého vydání Monika Horsáková, vedoucí oddělení audiovizuální tvorby. „DVD obsahuje mimo jiné vzpomínky pamětníků z archivu USC Shoah Foundation – The Institute for Visual History and Education, řadu pracovních listů, vhodných k výuce dějepisu, základů společenských věd či mediální gramotnosti a také snímky z dílny studentů a pedagogů oboru Audiovizuální tvorba. Jde o dokumenty Arménská genocida, Unikli jisté smrti – Přežili Porajmos a Eva Erbenová – z Terezína do Izraele,“ dodává Monika Horsáková.

Foto: archiv Moniky HorsákovéVe středu 13. ledna 2015 knihu představil v plném sále Knihovny Václava Havla další z editorů českého vydání, historik a dokumentarista, který v Česku zastupuje USC Shoah Foundation, Martin Šmok. „Mnohé mechanismy, které vedly k těm největším genocidám 20. století, jsou ve společnosti, včetně té české, platné i v současnosti. Mám tím na mysli způsob konstrukce nepřítele, propagandistického oddělování uměle definovaných skupin populace, jejich označování, vybičovávání vedoucí k dehumanizaci a odlidšťování těchto uměle definovaných skupin, to je něco, co se děje dnes a denně. Nejen v zahraničí, ale i u nás,“ konstatuje Martin Šmok.

PozvánkaAkce se zúčastnil také Tigran S. Seiranian, velvyslanec Arménie v České republice. Knize Holokaust a jiné genocidy požehnal Otec Barsegh Pilavchyan, archimandrit Arménské apoštolské církve pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. „Můj dědeček se narodil v Sivaské obasti. Byl v roce 1915 v turecké armádě, ale když pochopil, že začínají zabíjet všechny arménské vojáky, z armády utekl. Když přišel domů, nenašel ani ženu, ani syna. Hledal je celý život, ale nikdy je nenašel,“ svěřil se se slzami v očích Barsegh Pilavchyan.
Křtu se zúčastní také podnikatel roku 2013 a 2014 Gevorg Avetisyan, majitel společnosti Marlenka, jehož prarodiče byli Turky zavražděni ve své továrně na cukroví v Konstantinopoli a který je rovněž jedním z hrdinů zmíněného vzdělávacího dokumentárního snímku Arménská genocida. „V Arménii byste rodinu, která genocidou nebyla nějak postižena, nenašli,“ tvrdí.

Ostravský křest knihy proběhne 21. ledna 2015 v 18.00 hodin v Antikvariátu a klubu Fiducia. Součástí slavnostního uvedení knihy budou projekce dokumentů z dílny oddělení audiovizuální tvorby Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity. „Často se hovoří o tom, že minulost je bitevní pole současnosti. A genocida, tedy záměrné a systematické ničení celého národa nebo etnické skupiny, je považována za největší ze všech zločinů. Ve 20. století přes veškerou okázalou namyšlenost moderní civilizace docházelo k těm nejhorším případům masového násilí. Státy i různá hnutí opakovaně používaly etnické čistky a genocidy coby prostředek k dosažení národní, třídní či etnické čistoty a jednoty. Proto považuji vydání této knihy za velmi podstatné,“ míní Monika Horsáková.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015