Ústav fyziky se poprvé podílí na organizaci celostátního kola prestižní Astronomické olympiády, přivítá dvacet finalistů z celé České republiky

pondělí 14. března 2016 5:07 Autor: Zuzana Urbánková

OPAVA - Ústav fyziky (ÚF) Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě se poprvé ve své historii stal spoluorganizátorem prestižní celorepublikové Astronomické olympiády (AO) určené pro žáky základních a středních škol. Nezůstalo však jen u organizace. Fyzikové z naší fakulty poskytnou účastníkům finále této soutěže zázemí a po dobu konání - ve čtvrtek 17. a pátek 18. března - se postarají o celý program.
Záštitu nad ústředním kolem Astronomické olympiády převzal děkan Prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc., fakulta samotné finále soutěže podpoří také finančně.

Foto: Česká astronomická společnostZásluhu na tom, že se finále koná právě na naší fakultě, má pedagog a vědecký pracovník Ústavu fyziky RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D., který současně patří do čtyřčlenné Ústřední komise Astronomické olympiády České astronomické společnosti (ČAS), jež je spolu s ÚF a ministerstvem školství hlavní organizátorkou celé akce. Tomáš Gráf s ostatními kolegy z ČAS a vítězi minulých OA rovněž spoluvytváří zadání úloh.

Astronomická olympiáda, jejímž cílem je vyhledávání talentovaných žáků a rozvíjení jejich odborného růstu, se člení do jednotlivých kol a věkových kategorií. Nejmladší věková kategorie (GH) je určena pro žáky 6. ročníků základních škol a 1. ročníků osmiletých gymnázií, nejstarší věková kategorie (AB) pro žáky 4. ročníků středních škol, 8. ročníků osmiletých gymnázií a 6. ročníků šestiletých gymnázií.

Astronomická olympiáda probíhá ve třech kolech. První kolo je školní, druhé krajské (korespondenční) a třetím je celorepublikové finále, které je prezenční. A právě jeho dvacet účastníků, studentů třetích a čtvrtých ročníků středních škol z celé České republiky, kteří uspěli v krajských kolech, přijede za několik dní na FPF.

Ilustrační snímek„V tomto finále je čekají tři bloky úkolů. Prvním jsou teoretické úlohy, druhým simulovaná či skutečná astronomická pozorování, třetí spočívá ve zpracování astronomických dat.  „Pokud nám to dopřeje počasí, tak hned první soutěžní den vyjedeme na pozorovací stanoviště do lokality mezi Raduní a Chvalíkovicemi a soutěžící budou pozorovat objekty pouhým okem, zapisovat je a vyhodnocovat,“ uvádí Tomáš Gráf, který bude spolu s Dr. Janem Kožuškem, předsedou ÚK AO, a dalšími dvěma kolegy porotcem celého finále.   

Osm nejlepších účastníků pak postoupí do užšího výběru, z něhož se pak vybere pětice těch, kteří v prosinci letošního roku budou ČR reprezentovat na Mezinárodní olympiádě v astronomii a astrofyzice (IOAA) v Indii.
Podle slov Tomáše Gráfa je Astronomická olympiáda zařazena MŠMT mezi soutěže kategorie A, tedy stejně jako Matematická či Fyzikální olympiáda, a to i přesto, že  astronomie není samostatným vyučovacím  předmětem.
 
Do všech kategorií Astronomické olympiády se každý rok zapojí až deset tisíc žáků a studentů, české týmy pak pravidelně z mezinárodních astronomických olympiád  IOAA a IAO vozí medaile.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015