Jak pomoci nemocným dětem? Jednou z možností je patronace, zaznělo na diskusním setkání

sobota 2. dubna 2016 6:05 Autor: Zuzana Urbánková

FOTO: Ondřej Durczak/Centrum multimediální tvorby

OPAVA - Téměř zcela zaplněný Sál purkmistrů Obecního domu byl poslední březnové úterý dějištěm diskusního setkání věnovaného problematice péče o děti s dětskou mozkovou obrnou.

Akci nazvanou Davídek a ti druzí…nebojte se emocí a pomoci pořádalo Centrum multimediální tvorby Filozoficko-přírodovědecké fakulty (FPF) a Fakulta veřejných politik (FVP) Slezské univerzity v Opavě ve spolupráci s Opavskou kulturní organizací.
Setkání zahájili děkan FPF Zdeněk Stuchlík a proděkanka FVP Marta Kolaříková, kteří v souvislosti s tématikou setkání mj. zdůraznili třetí roli univerzit, jež se dá stručně charakterizovat jako souhrn aktivit vysoké školy směrem ke společnosti.

FOTO: Ondřej Durczak/Centrum multimediální tvorbyV centru pozornosti celého podvečera byl Miloš Svoboda, který pečuje o svého postiženého syna a který je rovněž předsedou Asociace dětí s dětskou mozkovou obrnou a přidruženými neurologickými onemocněními ČR. Jádrem jeho vystoupení byl mimo jiné fakt, že řada rodičů těchto dětí nemá finanční prostředky na účinnou léčbu, protože stát se k nim chová přinejmenším macešsky. Ponechává je v potupných situacích, kdy jsou například nuceni sbírat plastová víčka, jichž je ovšem na jednu léčbu potřeba nasbírat několik tun.

Mezi diskutujícími byl rovněž fotograf Jindřich Štreit, který nemocné děti s jejich rodiči fotografoval v Sanatoriích Klimkovice, a dětská neuroložka MUDr. Renáta Slaná. Otázky jim kladli také studenti a studentky Ústavu ošetřovatelství FVP, kteří se akce zúčastnili spolu se svými vyučujícími.

Připomeňme, že zaměstnanci FPF přispěli před loňskými Vánocemi prostřednictvím finanční sbírky nemocným dětem téměř osmnácti tisíci korunami. „Další formou pomoci je možnost patronace některého z nemocných dětí. Ta by spočívala v pravidelné měsíční finanční podpoře určené na léčbu. Vše by se dělo samozřejmě na bázi dobrovolnosti zaměstnanců,“ uvedl moderátor akce, zástupce vedoucího Institutu tvůrčí fotografie FPF Jiří Siostrzonek.

01 02

03

04

05 06 07 09
 10  11

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015