Výstavu Petra Hrubeše „Bezruči v Myronu“ uvede Jiří Siostrzonek

neděle 24. dubna 2016 5:15

2016 04 Petr Hrubes Bezruci


Autor textu: Jiří Siostrzonek

OSTRAVA, OPAVA - Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě a Institut tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě Vás srdečně zvou na zahájení fotografické výstavy Petr Hrubeš „Bezruči v Myronu“, která se koná ve středu 27. 4. 2016 v 17 hodin v Galerii Opera - Divadlo Jiřího Myrona (Čs. legií 14, Ostrava).

Výstava, kterou uvede zástupce vedoucího Institutu tvůrčí fotografie Mgr. Jiří Siostrzonek, Ph.D., a Tři tygři vypuštění z Arény, bude přístupná do 26. května 2016 vždy hodinu před představením. Výstavní projekt je realizován za podpory Statutárního města Ostravy, studentského grantového systému SU a je součástí oslav 25. výročí založení Slezské univerzity v Opavě.

2016 04 Petr Hrubes 1Petr Hrubeš je celoživotně fyzicky i pocitově spjat s Ostravskem. „Inspiruje mne Ostrava, kontrasty, industriál, špína a prach.“ Narodil se (1975) v Havířově, kde také vystudoval Gymnázium. V roce 1998 absolvoval Institut tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě. Po studiu a civilní službě v sociálním zařízení Betezda v Komorní Lhotce, kde zažil velmi inspirativní fotografické období, se stal fotografem a posléze kameramanem na volné noze. Je autorem řady portrétních a reklamních kampaní i jednotlivých fotografií a mnoha realizovaných televizních projektů v České televizi. Dlouhodobě spolupracuje s divadlem Petra Bezruče v Ostravě, kde vytvořil řadu skvělých portrétů herců tohoto výjimečného souboru. Dále pracoval na zakázkových fotografických kolekcích pro časopisy Blok, Dolce Vita, Style. Fotografuje reklamní projekty pro kapely Kryštof, Downbelow a je autorem videoklipů Tomáše Kočka, HC3 a dalších hudebních skupin a interpretů. Od r. 2013 vytváří vizuální materiály pro divadelní festival Ostrava v Praze. Naprosto jedinečná, s charakteristicky výsostnou kvalitou provedení a nápadů, je kreativní spolupráce s ženou Ditou Pepe na souborech Autoportréty, Slečny, Intimita. Poslední jmenovaný soubor získal v knižní podobě – artefaktu prestižní ocenění v soutěži Magnesia Litera za rok 2016 v kategorii počin roku.

Ve vztahu ke Slezské univerzitě je třeba také připomenout, že je autorem snímků tváře Slezské univerzity, která nás provází jubilejním 25. rokem vzniku této vysoké školy.

Sousloví soukromý život Petr Hrubeš téměř nezná. Žije se svou ženou Ditou Pepe v Malenovicích, mají dvě dcery Idu a Elu a k tomu permanentně natáčí. Proto je pro něj největším svátkem jen tak si pro radost fotografovat.

Samostatné výstavy:
2000 - Rodinné portréty, galerie Sokolská , Ostrava
2005 - Bodysofa (s Ditou Pepe), galerie Artistů, Brno
2005 - Módní fotografie (s Ditou Pepe), galerie Opera, Ostrava
2009 - Bodysofa (s Ditou Pepe), Palais Rameau, festival: LES TRANSPHOTOGRAPHIQUES, Lille (Francie)
2011 - Výstavka (s Ditou Pepe), galerie Fiducia, Ostrava
2014 – Obscura, divadlo Aréna, Ostrava
Ocenění:
2003 - 1 cena „Czech Press Photo 2003“ s Ditou Pepe, za soubor v kategorie umění
“Bodysofa “ pro návrháře Pavla Ivančice

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015