Merkur přejde přes slunce. Přijďte se na to podívat

sobota 7. května 2016 14:00

2016 05 merkur 2 

2016 05 slunceAutor textu: Martin Petrásek

OPAVA - V pondělí 9. května 2016 se odehraje nad územím České republiky téměř v celém průběhu poměrně vzácný přechod Merkuru před Sluncem. Úkaz nastává přibližně 13× za století a v Česku byl naposledy pozorovatelný v květnu roku 2003. Jde tedy o mimořádnou astronomickou událost. Studenti a pedagogové Ústavu fyziky na Slezské univerzitě v Opavě pro tuto příležitost přichystali veřejné pozorování, které se uskuteční na Bezručově náměstí v Opavě od 13 do 18 hodin. Samozřejmě v případě, že to počasí dovolí a Slunce bude na obloze vidět.

Malý Merkur s úhlovým průměrem pouhých 12" bude viditelný pouze prostřednictvím dalekohledů se speciálním filtrem či projekcí. Celá doba přechodu bude přitom trvat přes 7 hodin! Vše začne vstupem Merkuru před levý okraj slunečního disku okolo 13 hodin 12 minut SELČ. Samotný vstup před neostrý sluneční okraj potrvá asi 3 minuty a odehraje se vysoko nad obzorem, prakticky v pravé poledne. Zbytek raritní podívané proběhne v odpoledních a večerních hodinách a planeta v podobě černého puntíku se bude sunout před spodní polovinou kotouče naší mateřské hvězdy směrem dolů. Slunce s Merkurem zapadá na našem území jen krátce před závěrem úkazu.

Při úkazu bude zároveň na východ od Slunce k nalezení Měsíc ve fázi úzkého srpku necelé tři dny po novu. Na opravdu čisté obloze jej bude snadné pozorovat za bílého dne. Po západu Slunce půjde o pěkné završení pozorování – měsíční srpek za soumraku doplní i zbytek tváře Měsíce „zářícího“ popelavým svitem. Další přechod Merkuru viditelný z našeho území nastane až 11. listopadu 2019 a spatříme z něj jen první polovinu. V celém průběhu nad českým obzorem proběhne až úkaz 13. listopadu 2032.

Pozorování bude probíhat v horní části Bezručova náměstí v Opavě a k dispozici budou po celou dobu konání úkazu demonstrátoři, kteří Vám nejen zprostředkují živý pohled do dalekohledu, ale také prohlídku doplní o povídání o Slunci a planetě Merkur. Pozorování je vhodné pro širokou veřejnost i pro děti.

Pozor! Pozorování Slunce je každopádně nebezpečnou aktivitou, proto se nesnažte mířit na Slunce neupravenými nebo neodborně upravenými dalekohledy, téměř jistě byste si přivodili vážný úraz oka!

Více informací:
Martin Petrásek, Ústav fyziky FPF SU v Opavě, tel.: 608 063 628, email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015