Opavští informatici po workshopu Kognice a umělý život a před srpnovou Conference on Membrane Computing

středa 6. srpna 2014 12:00

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Květnový česko-slovenský seminář věnovaný kognitivní vědě a problematice umělého života, tradičně nazývaný Kognice a umělý život, nebyl jedinou letošní odbornou aktivitou Ústavu informatiky (ÚI) Filozoficko-přírodovědecké fakulty. Jeho pracovníci jsou teď zapojeni do organizace 15. mezinárodní Conference on Membrane Computing.

Uskuteční se 20. - 22. srpna v Praze a v jejím vědeckém výboru pracuje doc. Ing. Petr Sosík, Dr., vedoucí ÚI. V programovém výboru pak najdeme i jméno jeho kolegy RNDr. Luďka Ciencialy, Ph.D., vedoucího oddělení teoretické informatiky, a organizační výbor je vytvořen výhradně z pracovníků ÚI. Opavské univerzitní pracoviště informatiků je totiž spolu s Action M Agency hlavním pořadatelem odborného setkání, jehož tradice sahá do počátku minulého desetiletí. Z původního workshopu, poprvé konaného v Rumunsku v roce 2001 (Curtea de Arges), se stala konference (Conference on Membrane Computing, CMC), jejíž zatím poslední ročník proběhl vloni v metropoli Moldávie, kde k pozvaným vystupujícím patřil též doc. P. Sosík. V programu konference však ÚI zastupovali dále Luděk a Lucie Ciencialovi a Miroslav Langer (všichni RNDr., Ph.D.). Jmenovaní a s nimi ještě Mgr. Michal Perdek budou mezi vystupujícími i tentokrát.

Repro: archiv SUOdborní pracovníci ÚI patří k účastníkům těchto workshopů a konferencí prakticky od počátku. Už v roce 2002 byla mezi publikované texty zařazena rovněž studie P. Sosíka a Rudolfa Freunda P Systems without Priorities Are Computationally Universal, významná byla pro opavské informatiky také účast na 8. ročníku workshopu věnovaném membránovému počítání v řecké Soluni. Dá se tedy bez nadsázky konstatovat, že k myšlence rumunského akademika Gheorghe Păuna, čestného doktora Slezské univerzity v Opavě (2008), se ÚI záhy přihlásil a jeho letošní pořadatelství konference tak vyrůstá na pevných základech.

K 15. CMC se jistě ještě vrátíme, úvodní informaci o ní ovšem chceme v tuto chvíli spojit s ohlédnutím za 14. ročníkem česko-slovenského semináře Kognice a umělý život. Ve dnech 26. - 30. května se ho v Zaječí na Břeclavsku zúčastnila plejáda odborných pracovníků ÚI, jejichž vystoupení se stala součástí kolektivní monografie Kognitivní věda a umělý život II, kterou spolufinancoval evropský projekt Interdisciplinární vzdělávání v ICT s jazykovou kompetencí (reg. číslo CZ.1.07/2.2.00/28.0014) řešený doc. Ing. Petrem Čermákem, Ph.D., vedoucím oddělení informačních a znalostních systémů ÚI.

Publikaci sestavili prof. RNDr. Jozef Kelemen, DrSc., a RNDr. Šárka Vavrečková, Ph.D., a doporučují ji pozornosti nejen cílové skupiny projektu, ale také širší odborné veřejnosti, jež se zabývá výzkumem kognitivnosti a fenoménu života z různých hledisek. „Monografie totiž prezentuje část výzkumů, které se v těchto oblastech uskutečňují v České a Slovenské republice,“ konstatují editoři a oceňují dosahované výsledky, reflektované i odborníky v řadě jiných zemí. Upozorňují rovněž na důležitost Mezinárodního dne počítačů připadajícího na 28. květen, tedy jeden z jednacích dnů semináře, jenž připomíná zveřejnění stěžejního článku anglického matematika Alana Mathisona Turinga (1912-1954) znamenajícího zrod nového oboru umělé inteligence (1950).

„V oblastech, jichž se tematicky kolektivní monografie dotýká, jsou přítomny důsledky Turingova váhání i snaha po překonání obav Jarona Laniera (1960). Doufejme, že něco z toho, co příspěvky knihy přinášejí, bude představovat alespoň maličkou součást mnohem obecnější snahy vytvořit stroje na náš vylepšený obraz,“ uvádějí editoři J. Kelemen a Š. Vavrečková a vyslovují naději, že publikace, kterou recenzovali doc. PhDr. Ján Rybár, Ph.D., a prof. RNDr. Jiří Pospíchal, DrSc., podnítí další zkoumání vedoucí k novým znalostem o myšlení, poznávání, vědomí a životě.

Foto: Ivan AugustinNakonec tedy informace, kdo z odborných pracovníků ÚI do kolektivní monografie vydané Slezskou univerzitou (SU) a obálkou opatřené Róbertem Kelemenem přispěl. Mgr. David Beneš a doc. Petr Sosík z výzkumného ústavu Centra excelence IT4Innovation Filozoficko-přírodovědecké fakulty (FPF) SU a jejich španělský kolega prof. Alfonso Rodríguez-Patón z Departemento de Inteligencia Artificial Universidad Politécnica de Madrid se prezentují příspěvkem „Řízená evoluce booleovských genetických obvodů v bakteriích“. Luděk a Lucie Ciencialovi předkládají svou studii „Modelování odtoku povrchových vod při bleskových povodních pomocí 2D P kolonií“ a Mgr. Zbyněk Dušek, doc. Petr Čermák a Ing. Jiří Blahuta práci „Systém hypotéz pro řešení rozpoznání objektů ve scéně“.

Dipl. Ing. Pavla Fréhara oslovila problematika znalostního managementu v ERP (Enterprise Resource Planning) systémech, doc. RNDr. Alica Kelemenová, CSc., přichází se zamyšlením „Černého hypotéza po 50 rokoch“ a ukazuje, že její platnost v podobě stanovení nejkratšího usměrňujícího slova n stavového usměrnitelného automatu jako (n – 1)² zůstává dodnes otevřeným problémem. M. Langer, L. Ciencialová a M. Perdek se soustřeďují na P-kolonie jako ovladače pro roboty. Mgr. Lukáš Mamula nabízí stať „Fuzzy logika v multiagentovém systému s umělou ekonomií“, prof. Ing. Dušan Marček, CSc., nazval zveřejněný příspěvek „Úspešnosť rozpoznávania obrazov neurónovymi sieťami typu asociačne pamäte“ a Mgr. Libor Olajec zvolil téma „Fuzzy metody vícekriteriálního rozhodování pro analýzu zpráv“.

V dodatku pak astrofyzik prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc., a děkan FPF, jehož výstava fotografií obohatila seminář už v první den konání, nabízí svou přednášku „Skryté prostory“. Závěrečný index autorů obsahuje jména pět desítek odborníků, kteří do monografie přispěli.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015